Ілюстрація REUTERS

Державна казначейська служба України технічно майже готова до запровадження в країні накопичувальної пенсійної системи, яка передбачає, що кожен працюючий громадянин може здійснювати платежі на свій персональний пенсійний рахунок, а після досягнення пенсійного віку отримувати додаткові виплати за рахунок зроблених внесків.

Читайте такожЕксперт вказав на тривожні моменти щодо запровадження накопичувальних пенсій

Про це повідомила журналістам голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз за підсумками презентації звіту про роботу служби у 2019 році.

Відео дня

"Щодо накопичувальної системи дуже цікава ідея і технічно ми за деякими моментами готові. Ми спільно з народними депутатами обговорювали це питання і ми готові за деякими моментами", - повідомила Слюз.

Вона також нагадала, що минулого року Держказначейство надало Пенсійному фонду на покриття тимчасових касових розривів, пов'язаних з виплатою пенсій, 118,7 мільярда гривень позик, з яких фонд погасив 117,6 мільярда гривень.

За словами Слюз, середньомісячні витрати Пенсійного фонду становлять близько 36 мільярдів гривень, тоді як 10 років тому вони складали приблизно 9 мільярдів гривень.

Як повідомляв УНІАН, за словами глави Держказначейства Тетяни Слюз, однією з найбільших проблем для служби залишається заборгованість Пенсійного фонду України за позиками на покриття тимчасових касових розривів, що утворилася в період з 2007 по 2014 роки, а також у 2019 році, і станом на 1 січня 2020 року склала 49,2 мільярда гривень.

Довідка УНІАН. Наявна на сьогодні в Україні солідарна система пенсійного забезпечення передбачає, що з зарплати кожного офіційно працюючої особи йдуть відрахування у Пенсійний фонд, а людині нараховується пенсійний стаж. У свою чергу Пенсійний фонд з цих коштів виплачує пенсії пенсіонерам.

Накопичувальна система полягає в тому, що кожен працюючий громадянин може здійснювати платежі на свій персональний пенсійний рахунок. Після досягнення пенсійного віку, він зможе отримувати додаткові виплати коштом зроблених внесків.

Наприкінці березня Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку завершила розробку проекту Закону "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення", який запроваджує в Україні пенсійну систему другого рівня. Відповідний закон так і не був прийнятий Верховною Радою попереднього скликання.