Ілюстрація REUTERS

Торги на американських торгових майданчиках відкрилися різким зростанням. Індекс NASDAQ на відкритті торгів у п'ятницю піднявся на 5,3%, до 7588,7 пункту станом на 15:35 за Києвом. Індекс Dow Jones підвищився на 5,5%, до 22473 пункту. Індекс S&P 500 збільшився на 5,4%, до 262222 пунктів, повідомляє РБК.

Читайте такожЄС створить фонд на 37 мільярдів євро для захисту економік блоку від коронавірусу

Ринок акцій пішов вгору через те, що ФРС збільшує ліквідність на фінансових ринках, й інвестори сподіваються, що в п'ятницю демократи та республіканці зможуть прийняти пакет стимулів, вважає Фіона Сінкотта з City Index.

Відео дня

12 березня індекс 30 найбільших промислових компаній США Dow Jones Industrial Average впав на 10%, індекс широкого ринку S&P 500 — на 9,5%, а технологічний NASDAQ — на 9,4%. Сильніше індекс Dow Jones падав тільки в «Чорний понеділок» 19 жовтня 1987 року — тоді він упав на 22,6%.

«Це було гірше, ніж будь-який інший день 2008 року. Це було гірше, ніж 11 вересня 2001-го. Це був найбільш панічний ринок, який я коли-небудь бачив з 1993 року», — сказав Крістофер Стентон з Sunrise Capital Partners.

Інвестори були стурбовані відсутністю конкретних планів у президента США Дональда Трампа щодо заходів проти поширення коронавірусу, а також тим, що конгрес не дійшов згоди щодо пакета стимулів. Цим і був викликаний обвал ринку в четвер, після того, як 11 березня ВООЗ оголосила про пандемію вірусу COVIS-19, а президент США Дональд Трамп заборонив в'їзд у країну громадянам з ЄС.

Сьогодні ж спікер палати представників Ненсі Пелосі заявила, що вона майже досягла угоди з адміністрацією Трампа про пакет стимулів, який буде включати оплату лікарняних, безкоштовне тестування та ряд інших заходів. Цю інформацію побічно підтвердив міністр фінансів Стівен Мнучин. Він повідомив, що домовленості з демократами про «коронавірусний пакет» майже досягнуто.

ФРС своєю чергою, обнадіяла планами вкласти $1,5 трлн тимчасової ліквідності у фінансову систему. До того ж трейдери очікують, що Федрезерв знову агресивно знизить процентні ставки на засіданні 16-17 березня, як він зробив минулого тижня. Правда, останнє екстрене зниження ставки ФРС на 0,5% не стабілізувало ринки.

Аналітики попереджають, що після того, як всі три провідних фондових індекси США перейшли в «ведмежу» зону, волатильність на світових ринках буде залишатися високою.