Українцям радять зберігати заощадження у гривні на депозитах / фото УНІАН

Національний банк України не очікує істотного зниження купівельної спроможності українців через можливу кризу та рекомендує зберігати заощадження в гривні на депозитах, а не в доларах під матрацом.

Читайте такожУкраїна готова до можливої кризи через пандемію коронавірусу: у НБУ назвали сильні сторони

Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб під час брифінгу.

Відео дня

Він зазначив, що в останні дні девальвує не тільки українська гривня, а й валюти багатьох країн світу.

«Якщо ми бачимо, що не тільки гривня девальвує, але і валюти інших країн, це не так негативно впливає на наші внутрішні ціни. Як ви знаєте, інфляція в Україні становить лише 2,4%. І залишаються фактори, які рухають інфляцію вниз - падіння цін на бензин, зниження комунальних тарифів», - сказав Сологуб.

За його словами, в подальшому прискоренню інфляції в Україні сприятимуть девальвація, зниження економічної активності та попиту, в той час як зниження цін на нафту сприятиме уповільненню інфляції.

«Щодо купівельної спроможності, на нашу думку, ситуація залишається досить прогнозованою. Щодо заощаджень - найгірше, що можна зробити, - це необдумані рішення, конвертувати й так далі. Важливо диверсифікувати свої заощадження, щоб їх структура показувала структуру витрат», - додав Сологуб.

Також він рекомендував брати до уваги процентні ставки, які у досить стабільної банківської системи за гривневими депозитами залишаються на досить високому рівні й значно перевищують ставки за валютними вкладами.

«Навіть девальвація не має такого значного впливу. Ми вже не раз робили графічний аналіз і демонстрували, що на великому проміжку часу, навіть за останні 15 років, коли в Україні були періоди швидкої девальвації, долар під матрацом однозначно програє гривневим депозитам», - підкреслив Сологуб.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України в рамках пакета антикризових заходів заборонив банкам вводити будь-які обмеження щодо депозитах, термін яких завершився. За інформацією регулятора, в останні дні в банківській системі практично немає відпливу депозитів.

Водночас, на валютному ринку України в останні два тижні спостерігався ажіотажний попит на валюту, і українці купили валюти на суму понад 2 млрд дол.

У п'ятницю, 20 березня, гривня зміцнилася на всіх сегментах ринку - до 27,74 грн/дол. за офіційним курсом, до 27,43/27,53 грн/дол. на міжбанківському і 28,50 грн - на готівковому валютному ринку.