Що робити в ситуації, коли фондові ринки то демонструють зростання, то різко падають? В які фінансові інструменти вкладати гроші?

Про це, а також про те, наскільки довгою буде корекція, розповів Степан Джус, аналітик інвестиційної компанії ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА.

Що відбувається на фондових ринках в період епідемії

Відео дня

За словами експерта, на даний момент ринки цінних паперів колапсують. Але при цьому Степан Джус додав - як правило, це глибока корекція в один момент.

З 2009 року спостерігалося зростання практично на 400%. Саме це і стало причиною фіксації прибутку, що сталося в останніх числах лютого 2020 року. Судячи з обсягів, також можна припустити, що найбільші інвестори зафіксували прибуток на рівні 3400-3100 пунктів. При цьому вони, звичайно ж, врахували індекс найбільш прибуткових компаній в США - S & P 500. До речі, в березні 2020 він знаходиться на рівні лютого-квітня 2018 року.

Степан Джус очікує ще глибше просідання - до рівня кінця 2018, або до 2300-2200 пунктів. А можливо, ще нижче - до 2000 і менше, як це було у 2016. На які фінансові інструменти в цьому випадку звертати увагу інвесторам?

3 варіанти інвестування в кризу

Аналітик радить розглядати такі активи для вкладення грошей:

  • Індексні акції. Наприклад, S&P 500
  • ETF SPY. Як альтернативу вищезазначеного індексу. Але тільки при довгостроковому інвестуванні на термін понад 1 рік.
  • Євробонди країн, що розвиваються як захисний актив. Наприклад, українські єврооблігації (державні та корпоративні). Зараз їх прибутковість зросла у 2-3 рази, тому така інвестиція доцільна. При покупці процентна ставка і номінальна вартість фіксуються на весь період дії цінного паперу.

Також Степан Джус радить українським інвесторам звернути увагу на валютний хедж.

Як діяти інвестору в умовах кризи

Експерт рекомендує стежити за ситуацією на фондових ринках. Важливо оцінювати ризики рецесії в межах цілого світу, а не тільки однієї країни, наприклад, України. У березні 2020 падіння ринків, включаючи найвідоміший індекс - S & P 500, склало 920 пунктів (-27%) за два тижні. Це прямо вказує на «ведмежі» настрої. А можливо, і на початок кризового настрою.

"Паніка, де б вона не була - у звичайному житті або на фінансових ринках, завжди позначається негативно. Тому не варто піддаватися провокаціям: в побуті - підіймаємо імунітет, на біржі - інвестуємо в індекси, фонди та захисні активи", - резюмував Степан Джус.