Ілюстрація REUTERS

Затвердження нової програми з Міжнародним валютним фондом дозволить Україні пережити викликану коронавірусом кризу спокійно і без стресів на фінансовому ринку.

Читайте такожПредставник України в МВФ розповів про негативні наслідки для економіки у разі оголошення дефолту

Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій під час онлайн-брифінгу.

Відео дня

«Якщо програма буде затверджена, ми впевнені, що Україна зможе пройти ці важкі часи, спричинені поширенням вірусу, стабільно, спокійно і без стресів на фінансовому ринку», - сказав Чурій.

За його словами, зараз ситуація на валютному ринку стабілізувалася, але за необхідності регулятор готовий надалі підтримувати ринок за допомогою продажу валюти.

«Наші резерви на сьогодні становлять приблизно 25 млрд дол. Ми очікуємо на позитивні новини від Міжнародного валютного фонду», - зазначив Чурий.

При цьому він нагадав, що для старту нової програми з МВФ парламенту необхідно прийняти два закони.

Як повідомляв УНІАН, 27 березня МВФ повідомив про прогрес у переговорах з українською владою щодо нової програми фінансування, для отримання якої владі необхідно прийняти закон про вдосконалення системи врегулювання банківських проблем і здійснити земельну реформу.

Україна і МВФ досягли домовленості щодо нової трирічної програми розширеного фінансування в обсязі 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна не виконала усі умови для старту нової програми.

11 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна виконає попередні умови для старту нової програми з МВФ протягом двох-трьох тижнів.

Крім того, 5 березня в МВФ заявили, що Фонд виділяє близько 50 млрд дол. швидкого фінансування для країн з низьким рівнем доходу і країн, що розвиваються, для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу.

16 березня Фонд висловив готовність мобілізувати кредитний потенціал у розмірі 1 трлн доларів для допомоги країнам - членам Фонду під час епідемії коронавірусу.