Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про банківське регулювання, необхідний для старту нової програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Читайте такожМВФ може збільшити фінансування України до 8 мільярдів доларів - Зеленський

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття законопроекту про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (2571-д), розробленого профільним парламентським комітетом, проголосували 267 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Також депутати 277 голосами підтримали рішення удвічі скоротити строк подання пропозицій і поправок до другого читання проекту.

Представляючи законопроект, президент України Володимир Зеленський закликав депутатів його схвалити, щоб Україна могла отримати підтримку МВФ для економіки країни в період боротьби з епідемією коронавірусу.

"Ви прекрасно знаєте, яку суму Україна може отримати завдяки меморандуму з МВФ для підтримки української економіки. Не буду говорити багато красномовних слів про те, що ми отримаємо 10 мільярдів або більше. Сьогодні важливо підтримати нашу економіку, життєво важливо", - сказав він.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення Національного банку не можна буде скасувати або призупинити за рішенням суду.

Водночас закон чітко визначає передумови та процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, якщо вони доведуть у суді незаконність рішення НБУ.

Довідка УНІАН. Україна та МВФ досягли домовленості щодо нової трирічної програми розширеного фінансування обсягом 5,5 мільярда доларів в грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна не виконала усі умови для старту нової програми.

На початку березня в МВФ заявили, що Фонд виділяє близько 50 мільярдів доларів швидкого фінансування для країн з низьким рівнем доходу і країн, що розвиваються, для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу, а згодом у Фонді заявили про готовність мобілізувати для допомоги країнам-учасницям кредитний потенціал у розмірі 1 трильйона доларів.

26 березня в МВФ заявили про прогрес у переговорах з українською владою нової програми фінансування та можливості збільшити її обсяг, але нагадали про необхідність прийняти закони про вдосконалення банківського регулювання та земельної реформи.