Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада під час ухвалення чергового антикризового закону №3275, спрямованого на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з боротьбою з коронавірусною хворобою (COVID-2019), не врахувала низку пропозицій від бізнесу, про що повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

Читайте такожКабмін розробив декілька варіантів виведення економіки з жорсткого карантину

Найголовніше, що хвилює компанії на даний момент - збереження штрафів за порушення строків декларування й сплати податків, а саме ПДВ, акцизного податку, рентної плати, а також штрафів за порушення порядку обліку виробництва, зберігання й транспортування пального та етилового спирту, про що бізнес-співтовариство вже неодноразово зазначало.

Відео дня

Неврахованими є питання заборони будь-яких перевірок або інформаційних запитів із боку податкової служби щонайменше до кінця дії карантину (поки залишаються фактичні позапланові перевірки); виконання рішення суду про реєстрацію податкових накладних; своєчасного відшкодування ПДВ; скасування оподаткування доходів від банківських депозитів як фізичних, так і юридичних осіб.

Також депутати в новому законі не відобразили такі пропозиції, як зниження податків на фонд оплати праці, що дозволило б роботодавцям утриматися від скорочення персоналу; запровадження виплати допомоги з тимчасової втрати працездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування вже з першого дня хвороби; виключення з об'єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором страхових внесків за договорами добровільного медичного страхування здоров'я працівників.

Залишилася нереалізованою й пропозиція запровадити прозорий механізм регулювання цін на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари (законом передбачено регулювання, і сьогодні механізм такого регулювання відсутній).

Водночас, бізнес вважає несправедливим скорочення пільгового періоду звільнення від плати за землю та податку на нерухоме майно (було зменшено з 30 квітня до 31 березня).

Тому Європейська Бізнес Асоціація закликає Верховну Раду звернути увагу на докладний перелік пропозицій під час підготовки чергового проекту закону, щоб підтримати бізнес.

«На жаль, сьогодні неврахованих норм усе ж залишається більше. І в цьому контексті надзвичайно важлива саме оперативна робота. Адже з кожним днем бізнесу стає все важче працювати. Тому дуже сподіваюсь, що нам вдасться знайти консенсус і за іншими пропозиціями, адже кризова ситуація дійсно вимагає більше рішень», - цитує виконавчого директора ЄБА Анну Дерев'янко прес-служба асоціації.

Разом із тим у законі є важливі для бізнесу заходи, які Європейська Бізнес Асоціація пропонувала врахувати.

По-перше, призупинено перебіг усіх процесуальних строків щодо оскарження рішень контролюючих органів як в адміністративному, так і в судовому порядку. По-друге, відстрочено застосування штрафів за несвоєчасне погашення векселів по авіаційному пальному. По-третє, заборонено підвищення відсоткової ставки за кредитними договорами. По-четверте, перенесено строк подання фінансової звітності. По-п'яте, надано право органам місцевого самоврядування в 2020 році вносити зміни щодо зменшення ставок місцевих податків та/або зборів і зменшення ставок єдиного податку.

Як повідомляв УНІАН, 30 березня на позачерговому засіданні Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)».

«У період здійснення в Україні заходів щодо запобігання виникненню, поширенню епідемій, пандемій, зокрема, коронавірусної хвороби (COVID-19) забороняється підвищення відсоткової ставки за кредитним договором», - сказано в тексті документа про внесення змін до закону про банки та банківську діяльність .

Також цей закон передбачає продовження до 30 червня заборони на проведення органами державного нагляду планових перевірок у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю).

Також документ передбачає тимчасово, на період до 31 травня, звільнення від штрафних санкцій за несвоєчасну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також за неповну його сплату або за несвоєчасне надання звітності до податкових органів.

«Протягом періодів із 1 до 31 березня, з 1 до 30 квітня і з 1 до 31 травня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню», - наголошується в тексті документа.

Також у законі передбачено встановлення мораторію на проведення документальних перевірок правильності нарахування та сплати єдиного соцвнеску на період із 18 березня до 31 травня 2020 року, а також на період до 31 травня включно призупинення строків розгляду скарг платників податків єдиного внеску.