Ілюстрація REUTERS

Майже половина (48%) українських підприємців мікро-, малого та середнього бізнесу вважають за необхідне послабити обмежувальні заходи після завершення карантину 24 квітня.

Читайте такожКарантин і ринок праці: 35% українців працюють у звичайному режимі, 29% - дистанційно, 32% - у відпустці (опитування)

Такі результати опитування представників бізнесу презентувало громадське об'єднання «Спілка українських підприємців» (СУП).

Відео дня

При цьому 33% опитаних вважають, що після 24 квітня краще розглядати індивідуальний підхід до конкретної території, та лише 1% респондентів очікують повного припинення карантину.

Згідно з результатами опитування, ставлення до продовження карантину в Україні до 24 квітня серед підприємців більшою мірою є негативним (42% власників бізнесу), 30% - поки не визначилися. Лише кожен четвертий вважає продовження обмежувальних заходів необхідним заходом у період поширення COVID-19.

Майже 60% власників бізнесу продовжують діяльність за існуючих обмежень, 29% - припинили роботу (характерно для мікробізнесу). При цьому 51% підприємств здатні протриматися всього один місяць, а кожен четвертий бізнес розраховує витримати 2-3 місяці роботи в умовах карантину і не збанкрутувати.

Результати опитування також показали, що 6% підприємців повністю закрили бізнес. У цю категорію потрапив переважно мікро- і малий бізнес. Тільки 3% респондентів вказують, що їх бізнес зможе працювати тривалий час за необхідних умов (орендні канікули, дистанційна робота, перегляд бізнес-моделі).

Крім цього, третина власників бізнесу (переважно мікро-), заявляють про падіння доходів на 90-100% з початку карантину. Ці ж підприємці вже звільнили до 50% штату співробітників. Власники малого та середнього бізнесу кажуть про зменшення доходів на 25-50% у порівнянні з докарантинним періодом і вже звільнили від 10 до 25% працівників. Втрати доходів великих підприємств становлять 10-25% (там прогнозується скорочення штату на 25% до кінця обмежувальних заходів).

Від державної влади підприємці очікують, в першу чергу, фінансової підтримки. 29% власників бізнесу вважають, що вона має здійснюватися у формі тимчасового звільнення від сплати податків або їх суттєвого зниження. Ще 9% підприємців (в основному дрібних) очікують зменшення розмірів орендної плати.

Серед інших очікуваних кроків і пропозицій: компенсація втрат роботодавцям і працівникам, державні кредити й держзамовлення (по 5-6% відповідно).

СУП продовжує підкреслювати необхідність радикальних заходів на підтримку бізнесу, зокрема: звільнити від обкладення податком на прибуток найбільш постраждалі сфери (заклади культури (кінотеатри та т. д.), підприємства туристичної сфери); надати можливість всім роботодавцям отримати часткову допомогу за своїх працівників, якщо їм скорочено час та обсяги роботи, у зв'язку із запобіганням поширення пандемії; ввести мораторій на всі перевірки бізнесу до кінця року, щоб підприємці мали можливість економічно оговтатися від кризи, а не займатися адмініструванням.

Як повідомляв УНІАН, згідно з результатом опитування Європейської Бізнес Асоціації, велика частина бізнесу очікує від Національного банку України підтримки у вигляді кредитних канікул і відсутність валютних обмежень на період карантину.

У зв'язку з впровадженням жорстких карантинних заходів в рамках боротьби з коронавірусом і безпрецедентною реорганізацією роботи більшості компаній, бізнес потребує оперативних і актуальних рішеннях парламенту для підтримки економічної активності, серед яких, зокрема, послаблення податкового тиску та скасування штрафів за порушення деяких податкових правил.

25 березня Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу продовжив карантин до 24 квітня, а також на місяць ввів режим надзвичайної ситуації по всій країні.