Ілюстрація REUTERS

Майже половина українських компаній вже зафіксували від 20% до 50% втрат доходу через карантинні заходи, прийняті урядом для боротьби з епідемією коронавірусу в країні.

Читайте такожПредставник України в МВФ розповів про негативні наслідки для економіки у разі оголошення дефолту

Про це йдеться в прес-релізі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Відео дня

“На початку тижня Асоціація провела експрес-опитування підприємців, щоб з'ясувати, як вже вплинув карантин на їхній бізнес і якою буде реакція на його продовження. Зокрема, майже половина компаній (48%) вже зафіксувала від 20% до 50% втрат від доходів. Ще 16% прийняли рішення про зміну заробітної плати персоналу, а 14% - про скорочення штату", - йдеться в повідомленні.

Згідно з опитуванням, реакція бізнесу на продовження карантину ще на 30 днів буде такою: 23% планують зменшувати заробітну плату працівників, 17% - скорочувати штат, 6% - частково закривати бізнес.

При цьому 23% не планують ніякого скорочення або зменшення, а 31% шукатимуть нові ніші для розвитку.

“Очевидно, зупинка економічної активності вже впливає як на окремі бізнеси, так і на економіку в цілому, що в перспективі може відбитися і на добробуті населення. А якщо жорсткі обмежувальні заходи триватимуть ще місяць, то песимістичні прогнози можуть виявитися ще дуже оптимістичними. Адже запас міцності у компаній починає закінчуватися, а у малого бізнесу - його немає вже. Тому поряд з порятунком життів варто думати й про порятунок економіки", - цитуються в повідомленні слова виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев'янко.

В Асоціації підкреслюють, що бізнес розуміє безпрецедентність ситуації з коронавірусом у всьому світі, а також важливість заходів для стримування поширення вірусу і підтримки здоров'я суспільства.

Водночас бізнес-співтовариство закликає уряд приймати рішення з урахуванням довгострокових економічних наслідків і сподівається, що рішення про продовження карантину було виваженим.

Як повідомляв УНІАН, на засіданні 25 березня Кабінет міністрів прийняв рішення про продовження карантину до 24 квітня, а також на місяць ввів режим надзвичайної ситуації по всій країні.

Раніше Кабінет міністрів встановив карантин по всій території України, який повинен був завершитися 3 квітня.

З 17 березня заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торгово-розважальні центри, інші установи розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури тимчасово припинили свою роботу. В країні дозволена робота аптек, продуктових магазинів і магазинів побутових товарів, а також ресторанів на умовах доставки.