Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, який спрямований на локалізацію виробництва в Україні шляхом зміни системи державних закупівель "Прозорро".

Читайте такожКурс України на інтеграцію з Євросоюзом є незворотнім – Кулеба

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття в першому читанні законопроекту №3739 "Про внесення змін до Закону України "Про публічних закупівель" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості" проголосували 248 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Як зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, прийняття законопроекту дозволить почати реіндустріалізацію вітчизняної економіки, яка "почне приходити в себе".

"Закон про локалізації має дуже просту мету - він хоче, щоб Українська держава, коли воно витрачає гроші за кордоном на купівлю певних товарів, об'єктів, таких як локомотиви, вагони, катери й так далі, отримала назад, на свої заводи, на свої переробні фабрики, які збанкрутували й не мають бюджетів, від 15 до 30 відсотків цього замовлення", - сказав він.

Як додала член комітету Роксолана Підласа, прийняття закону може призвести до того, що протягом п'яти наступних років ВВП зросте на 3,9%, а також дозволить створити додатково 62,5 тисячі робочих місць та зберегти 200 тисяч вже чинних.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, він пропонує з 1 січня 2021 року терміном на десять років встановити нові особливості здійснення процедур закупівлі окремих товарів шляхом внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" для удосконалення процедури оцінки тендерних пропозицій. Зокрема, встановлюється перелік товарів, щодо яких використання вимог локалізації стає обов'язковим при проведенні публічних закупівель.

"До участі в публічних закупівлях допускаються предмети закупівлі, визначені цим законом, тільки у випадку, якщо ступінь їх локалізації виробництва в Україні перевищує або дорівнює відповідному ступеню локалізації виробництва в Україні", - сказано в пояснювальній записці.

Законопроектом передбачається, що ступінь локалізації виробництва предметів закупівлі в Україні визначається центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері публічних закупівель у порядку та за методикою, встановленою Кабінетом міністрів.

Але це проєкт не сумісний з міжнародними зобов’язаннями України. В Угоді про асоціацію є окрема глава, яка присвячена державним закупівлям. Одним із принципів є недискримінаційність. Окремо вказано, що опис робіт, товарів та послуг не повинен містити конкретного місця походження (крім випадків, коли це обґрунтовується предметом контракту) та умови заснування учасників тендерів в тій же країні, що і замовник.

Як повідомляв УНІАН, законопроект "Про внесення змін до Закону України" Про публічних закупівель" (№3739) зареєстрований у Верховній Раді 24 червня 2020 року.

На думку експертів Київської школи економіки (KSE), прийняття законопроекту про локалізації в публічних закупівель (перевагу українським виробникам) може принести 600 мільйонів доларів збитків українській економіці, втрату близько 0,5% ВВП України.

Експерти KSE підкреслюють, що запропонований в цьому законопроекті механізм визначення ступеня локалізації потенційно створює широкий простір для корупційних зловживань, а більш адекватний механізм визначення "місцевої складової" відсутній.