Банки в Україні зберігають позитивні очікування з кредитування у 2021 році / фото bank.gov.ua

Банки в Україні зберігають позитивні очікування щодо перспектив кредитування наступного року: близько 80% респондентів очікують збільшення обсягу кредитного портфеля в наступні 12 місяців.

Читайте такожУкраїнці взяли мікрокредитів на суму, що перевищила бюджет Києва

Про це передає прес-служба Національного банку України за підсумками опитування НБУ, проведеного серед банків.

Відео дня

"Банки зберігають позитивні очікування щодо перспектив кредитування на наступні 12 місяців. Оцінки зростання обсягів кредитування вийшли на докризовий рівень - близько 80% респондентів очікують збільшення обсягу кредитного портфеля в наступні 12 місяців", - сказано в повідомленні.

Згідно з повідомленням, у третьому кварталі банки дещо послабили вимоги до позичальників за споживчими кредитами на тлі конкуренції з іншими фінустановами (у тому числі з небанківського фінансового сектора). Водночас подальшому пом'якшенню вимог до населення зараз заважають побоювання щодо погіршення платоспроможності споживачів.

"У липні-вересні зріс попит підприємств, переважно малих і середніх, на короткострокові кредити та на гривневі позики. Стимулювали попит реструктуризація боргів, потреба в оборотному капіталі та інвестиціях. Також підвищенню попиту на кредити сприяло зниження вартості позик: 74% опитаних банків зазначили істотне пом'якшення цінових умов за схваленими заявками - процентні ставки знижувалися", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що в третьому кварталі банки вважали ключовим ризиком валютний.

"Майже 40% банків зазначили зростання валютного ризику. Таке високе значення валютний ризик набував лише в момент введення карантину і в кризовому 2014 році. На зростання кредитного ризику вказала лише третина банків", - сказано в повідомленні.

Опитування проводилося з 17 вересня по 8 жовтня 2020 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи України становить 90%.

Що цьому передувало

  • Чистий прибуток українських банків за січень-серпень 2020 року знизився на 26,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року й становить 32,6 мільярда гривень.