Ілюстрація REUTERS

До Конституційного суду України 11 червня надійшло конституційне подання 64 народних депутатів України щодо відповідності Конституції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності», його окремих положень, а також положень інших законодавчих актів в редакції цього закону.

Про це повідомляється на офіційному сайті Конституційного суду України.

Як повідомляється в опублікованому конституційному поданні, на думку депутатів, які його подали, Закон № 590-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності" порушує численні положення Конституції України, що має дуже велике значення і вплив на правову систему й економіку країни.

Відео дня

"Той факт, що Закон № 590-ІХ, всупереч Конституції України, фактично має зворотну дію в часі, це може призвести до непоправних наслідків, які виникнуть в період його дії. Виходячи з викладеного та з метою мінімізації наслідків, які можуть бути спричинені Законом №590-ІХ, є всі підстави для визначення конституційного провадження за цим конституційним поданням як невідкладного", - сказано в документі.

Читайте такожМВФ погіршив прогноз падіння економіки України в цьому році до 8,2%

Як повідомляв УНІАН, 13 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д). За ухвалення законопроекту проголосували 270 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення Національного банку не можна буде скасувати або призупинити за рішенням суду.

Водночас документ чітко визначає передумови і процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, якщо вони доведуть в суді незаконність рішення НБУ.

Ще під час розгляду цього законопроекту в першому читанні деякі депутати й експерти називали законопроект неконституційним і таким, що суперечить багатьом чинним законам.