На РФ чекає дефолт / фото УНІАН

Росію відділять від дефолту всього кілька годин, сьогодні ввечері закінчується пільговий період за пропущеними платежами за облігаціями на суму близько 100 млн доларів, заблокованими через широкомасштабні санкції.

Про це повідомляє Bloomberg.

Видання зазначає, що офіційної заяви не буде і Росія вже оскаржує це позначення, але якщо інвестори не отримають свої гроші до встановленого терміну, в понеділок вранці настане дефолт.

Відео дня

Поки це в основному символічна подія, враховуючи, що Росія вже є економічним, фінансовим і політичним ізгоєм в більшості країн світу. Але це показує, як США, Європа та інші країни закрутили гайки з моменту початку вторгнення в Україну в лютому, щоб зробити для Росії практично неможливим ведення нормальної фінансової діяльності.

Для Росії це буде перший іноземний дефолт з моменту відмови більшовиків від боргів царської епохи в 1918 році.

На початку цього року країна була дуже близька до такого моменту, але зуміла втекти, змінивши методи оплати. Згодом цей альтернативний шлях був перекритий у травні – всього за кілька днів до виплати 100 мільйонів доларів – коли США закрили лазівку в санкціях, яка дозволяла американським інвесторам отримувати виплати за державними облігаціями.

Тепер питання в тому, що станеться далі, оскільки ринки стикаються з унікальним сценарієм дефолту позичальника, який має готовність і ресурси платити, але не може.

"Оголошення дефолту - це символічна подія. Російський уряд вже втратив можливість випускати боргові зобов'язання, деноміновані в доларах. Вже зараз Росія не може займати у більшості зарубіжних країн", - заявив Такахіде Кіучі, економіст дослідницького інституту Nomura в Токіо.

Оскільки санкції проти російських органів влади, банків і фізичних осіб дедалі більше перекривають шляхи платежів, Росія стверджує, що виконала свої зобов’язання перед кредиторами, перерахувавши травневі платежі місцевому платіжному агенту, навіть якщо інвестори не мають коштів на власних рахунках.

Раніше повідомлялося, що Росія переходить на виплату в рублях за зовнішнім валютним боргом. Західні інвестори давали зрозуміти, що в рублях оплату не приймуть і вважатимуть це дефолтом РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: