Державний бюджет втратив 5 мільярдів гривень через заборону ароматизованих електронних сигарет

Україна стикається з серйозними наслідками заборони ароматизованих електронних сигарет, яка набула чинності 11 липня 2023 року. Курців менше не стало, частину ринку прямо зараз переходить в тінь, а втрати надходжень до державного бюджету сягнули вражаючих 5 мільярдів гривень, - стверджує директор Української Вейп Асоціації (УВА) Юрій Суптель в  інтерв’ю Деньги.UA

За даними асоціації, за останні 5 років, із 7 мільйонів курців в Україні близько 1 мільйона мігрували на електронні сигарети. Щорічний обіг галузі електронних сигарет в Україні оцінювався в 10 мільярдів гривень. У 2022 році було перераховано до бюджету приблизно 2 мільярди гривень, а в 2023 році планувалося перерахувати майже 5 мільярдів гривень податків та зборів. Однак, через необдумані зміни законодавства, зокрема закон №1978, автори якого не консультувались з  операторами ринку, ці плани не здійснилися.

"Колишній споживач традиційних сигарет, який спробував електронні сигарети, до старої, шкідливої звички, вже не повертається.  Але якщо держава нищить можливість придбати електронну сигарету легально, курець шукатиме альтернативу на нелегальному ринку: в інтернет-торгівлі, в телеграм-каналах.  Як наслідок, на кінець 2023 року близько 70% ринку електронних сигарет буде в тіні, а після закінчення в основних операторів залишків пристроїв для куріння, ввезених раніше, у тінь піде 90% ринку", - пояснює керівник УВА.

Відео дня
Державний бюджет втратив 5 мільярдів гривень через заборону ароматизованих електронних сигарет

За розрахунками асоціації, контрабандисти та тіньовики вже зараз отримують близько пів мільярда гривень прибутку щомісяця.

Контрабандні електронні сигарети легко доступні через анонімні телеграм-канали, інтернет-магазини і навіть стихійні базари. Національна поліція України не справляється з навантаженням, нелегальні онлайн продажі та робота поштових операторів не контролюються, як наслідок - доступ неповнолітніх до нікотинової продукції.

"Українська Вейп Асоціація закликає владу до діалогу, активно підтримує будь-які ініціативи, спрямовані на боротьбу з нелегальною торгівлею, особливо коли мова йде про доступ до електронних сигарет неповнолітніх. Ситуація з втратою надходжень до бюджету та ростом тіньового ринку електронних сигарет в Україні вимагає негайного уваги та корекції", - стверджує Юрій Суптель.

Як приклад, в Українській Вейп Асоціації наводять Китай, де після заборони продажу ароматизованих електронних сигарет 90% ринку опинилось в тіні, і держава фактично втратила мільйони доларів надходжень до бюджету. Протилежний приклад демонструє Велика Британія - британським курцям пропонують в якості альтернативи перехід на безкоштовні електронні сигарети від уряду в рамках державної стратегії зменшенні кількості курців традиційних сигарет.

"Україна також взяла на себе зобов'язання в рамках Конвенції ВООЗ щодо зменшення кількості курців. Але, перемикання курців на споживання менш небезпечних продуктів гальмують на законодавчому рівні. Курців в Україні менше не стає, надходження податків не збільшується, зростає лише рівень контрабанди та нелегальних продажів", - обурюється директор Української Вейп Асоціації (УВА) Юрій Суптель.