Дельта банк / фото dt.ua

Екс-власнику "Дельта банку" повідомлено про підозру в розтраті понад 1 млрд грн у цілях захисту ошуканих вкладників.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила керівник Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова. 

"Сьогодні наші прокурори спільно зі слідчими Нацполіції повідомили про підозру одному з власників ПАТ "Дельта банк". Він же свого часу обіймав посаду голови спостережної ради цієї фінустанови. Підозрюваному інкримінується розтрата майна та коштів зі збитками в понад 1 млрд гривень", - розповіла вона.

Відео дня

Читайте такожУ Києві головний офіс "Дельта Банку" виставили на продаж за 156 мільйонів гривеньКрім нього, повідомлення про підозру одержали двоє заступників голови ради директорів банку, а також директор однієї з пов’язаних фінансових компаній.

"Слідство встановило ряд епізодів, серед яких факт продажу боргу банком без будь-якої оцінки. 42 млн грн боргу було продано за ціною 4 млн грн. Та навіть цих коштів банк не отримав - "вигідну" операцію провернули через коригування залишків на рахунках у системі бухгалтерського обліку. А покупцем дешевого кредиту стала фінансова компанія заснована власником ПАТ "Дельта Банк", директор якої за сумісництвом обіймав у банку адміністративну посаду", - наголосила генпрокурор.

Вона додала, що в цій схемі крім майнових прав на кредитну заборгованість спільники вивели з-під застави нерухомість вартістю близько 16 млн грн. 

Також про безпосереднє розкрадання коштів свідчать факти видачі за вказівкою власника банку 160 млн грн кредиту підприємству, бенефіціаром якого є його близький родич, додала Венедіктова. При цьому заставою за цим кредитом були 8 земельних ділянок, вартість яких завищена у понад 100 разів.

Крім того, за аналогічною схемою власник банку організував видачу кредитів на фірми-одноденки, що не мали жодних активів та заставного майна.

"Для відшкодування заподіяної шкоди у кримінальному провадженні арештовані активи власника банку на суму 790 млн грн. Зокрема накладено арешт на близько 200 земельних ділянок в Київській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. Крім того, арештовано 1 млн доларів з рахунку голови ради директорів в одному зі швейцарських банків", - заявила керівник Офісу генпрокурора.

Прокурори вручили власникові "Дельта банку" клопотання про обрання запобіжного заходу – тримання під вартою з альтернативою внесення застави у понад 1 млрд грн.