Для отримання коштів вкладникам потрібно звернутися до будь-якого із зазначених банків-агентів / фото УНІАН Володимир Гонтар

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 11 вересня 2020 року почав здійснювати виплати коштів вкладникам неплатоспроможного банку «Аркада» за договорами банківського вкладу.

Розпочато виплати за договорами, термін дії яких закінчився до 25 серпня 2020 року включно, та за договорами банківського рахунку. Про це повідомила прес-служба ФГВФО.

Читайте такожМітинг інвесторів банку "Аркада" за відновлення будівництва житлових комплексів

Відео дня

Відшкодування коштів вкладникам здійснюється через відділення банків-агентів Фонду, підключених до автоматизованої системи виплат ФГВФО.

"Для отримання коштів за вказаними договорами вкладникам необхідно звернутися до будь-якого із зазначених банків-агентів з паспортом або іншим документом, що засвідчує особу. Фізичні особи-резиденти додатково пред'являють документ, що засвідчує їх реєстрацію в державному реєстрі фізичних осіб-платників податків", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що відшкодування коштів вкладникам здійснюється в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення фондом банку з ринку, але не більше 200 тис.гривень, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Хронологія подій

  • Банк "Аркада" і компанія-забудовник припинили будівництво житлових комплексів, які будувалися із залученням коштів фізичних і юридичних осіб. За даними КМДА, в будівництво об'єктів вклали гроші близько 13 тисяч інвесторів, разом з членами їх сімей кількість постраждалих перевищує 30 тисяч.
  • 4 вересня 2020 року суд заарештував президента Банку"Аркада".
  • 26 серпня Фонд гарантування розпочав процедуру виведення банку "Аркада" з ринку.
  • 25 серпня Правління Національного банку України віднесло банк "Аркада" до категорії неплатоспроможних у зв'язку зі зменшенням нормативів капіталу менш ніж до однієї третини мінімального встановленого рівня. Згідно з повідомленням регулятора, рішення прийнято з метою захисту інтересів вкладників і кредиторів банку.
  • 29 травня інвестори влаштували акцію протесту, вони перекривали проїжджу частину Хрещатика біля Київської міськдержадміністрації.
  • Мер столиці Віталій Кличко тоді повідомив, що в травні відбулися три зустрічі за участю представників міської влади, інвесторів, забудовника і банку «Аркада». За результатами зустрічей влада підтвердила готовність в межах своїх повноважень сприяти відновленню будівництва. Мер також повідомив, що звернувся до правоохоронних органів з вимогою негайно втрутитися в ситуацію щодо невиконання забудовником «Аркада-будівництво» зобов'язань перед інвесторами.
  • У липні 2020 року до тисячі ошуканих інвесторів банку «Аркада» влаштували чергову безстрокову акцію протесту.