Нацбанк хоче створити об'єднану кредитну спілку / REUTERS

Національний банк України планує створити об'єднану кредитну спілку для ідеологічної консолідації ринку та підвищення якості кредитних портфелів його учасників.

Читайте такожКрадіжки даних для кредитів онлайн: шахраї вигадали нову схему

Про це повідомила на онлайн-конференції перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Відео дня

"У проектах нових законодавчих актів ми передбачаємо створення об'єднаної кредитної спілки та наділення її деякими повноваженнями, у тому числі щодо підтримки ліквідності, платоспроможності та потенційної можливості оцінки кредитних ризиків", - сказала вона.

За словами Рожкової, по-перше, це сприятиме ідеологічній консолідації ринку, оскільки на цей час кредитні спілки "досить розпорошені". По-друге, невеликі кредитні спілки отримають можливість підвищити якість кредитного портфеля та оцінки кредитних ризиків, що дуже важливо.

"Плюси" об'єднаної кредитної спілки

Рожкова зазначила, що створення об'єднаної кредитної спілки, одного боку, дозволить забезпечити фінансову інклюзію, а з іншого боку — захист споживачів фінансових послуг, серед яких є як депозитори-пайовики, так і позичальники. Всі вони залежать від здоров'я і фінансової міцності кредитної спілки.

Що цьому передувало

  • Верховна Рада України в 2019 році прийняла закон про "Спліт". Згідно із законом, нагляд і регуляція ринку близько 1900 небанківських фінустанов, серед яких страхові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро Кредитних Історій, ломбарди та інші фінансові компанії, з 1 липня 2020 року переходять до НБУ, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.
  • Наприкінці червня Нацбанк України напередодні придбання функцій регулювання ринку небанківських фінансових послуг приєднався до Міжнародної мережі регуляторів кредитних спілок (ICURN).

Довідка УНІАН

  • Кредитна спілка - неприбуткова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об'єднаннями на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг шляхом об'єднаних грошових внесків членів Кредитної спілки.