Ілюстрація REUTERS

Економіка України починає виходити з кризи, але все ще потребує стимулюючої монетарної політики.

Про це, як повідомляє прес-служба Нацбанку, йдеться в Підсумках дискусії членів комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки.

Читайте такожНа підтримку гривні Нацбанк витратив майже $500 мільйонів

Відео дня

Як зазначили в НБУ, в умовах високого рівня невизначеності з поширенням коронавірусу громадяни та підприємства ймовірно і надалі будуть достатньо стриманими у своїх споживчих та інвестиційних рішеннях. Це гальмуватиме відновлення ділової активності. Відповідно, економіка потребує стимулюючої монетарної політики.

Інфляція та зростання цін

Згідно з даними, оприлюдненими НБУ, в останні місяці відбувся розворот інфляційного тренду. Подорожчання енергоносіїв на світових ринках та поступове відновлення попиту прискорили зростання цін. За підсумками цього року, інфляція буде близькою до цілі НБУ у 5%. Але у 2021 році вона може зрости ближче до верхньої межі цільового діапазону 5%+/-1 в.п.

Облікова ставка

У таких умовах збереження облікової ставки на рівні 6% є оптимальним рішенням. З одного боку, облікова ставка тримається на рекордно низькому рівні та залишає банкам достатній простір для подальшого зниження депозитних та кредитних ставок. Попередні зниження облікової ставки все ще не позначилися повною мірою у банківських ставках. З іншого боку, так рішення спрямоване на забезпечення помірної інфляції у 2021-2022 рр., що важливо для стійкого зростання економіки.

Збереження ставки на рівні 6% підтримали 7 з 10 членів КМП. Ще троє висловилися за зниження ставки до 5,5%. Члени КМП також по-різному бачать подальшу траєкторію ставки. П’ять членів КМП очікують на збереження ставки на поточному рівні принаймні до кінця 2020 року. Троє бачать потенційний простір для подальшого зниження у короткостроковій перспективі. Двоє припустили можливість підвищення ставки вже наприкінці поточного року.

Хронологія подій

  • Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз падіння економіки України у 2020 році до 8,2% з 7,7%, що прогнозував у квітні, і, за його прогнозами, відновлення економіки України після викликаного пандемією коронавірусу спаду до докризових показників може тривати до 2023-2024 років.
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в оновленому макропрогнозі на найближчі три роки прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України у 2021 році на 4,6%, а у 2022 і 2023 роках – на 4,3 і 4,7% відповідно.
  • Національний банк України з 12 червня знизив облікову ставку до історичного мінімуму в 6% річних.
  • 23 липня 2020 року Національний банк України зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 6% річних після того, як в червні знизив її в восьмий раз поспіль - до історичного мінімуму.
  • 31 липня 2020 року Національний банк України оцінив спад ВВП у другому кварталі 2020 року на рівні 11% в річному вимірі.