фото ua.depositphotos.com

Запровадження на період дії воєнного стану повного відшкодування за вкладами стало можливим лише завдяки реструктуризації боргів Фонду гарантування вкладів, що тягнулися з часів "банкопаду" 2014-2017 років.

Про це у колонці для Економічної правди розповів партнер KPMG Юрій Федорів.  

Місяць тому Фонд гарантування вкладів та Міністерство фінансів підписали відповідний Договір про порядок перерахування Фондом коштів до Державного бюджету України. Це рішення допомогло Фону  гарантування вивільнити свої кошти, які він до цього спрямовував на погашення заборгованості.  

Відео дня

"А це, у свою чергу, дозволило на час війни встановити стовідсоткові гарантії за вкладами, не "залазячи до кишень" банків. Адже Законом не передбачено підвищення регулярних внесків банків. Крім того, реструктуризація зробила можливим підвищення гарантованої суми вкладів з довоєнних 200 000 грн до 600 000 грн через три місяці після завершення воєнного стану", - написав експерт.  

За словами Юрія Федоріва, завдяки тому, що Фонд гарантування у роки попередньої кризи повністю виконав свої зобов’язання перед вкладниками, у суспільстві сформувалось розуміння того, що при неплатоспроможності банку чи його ліквідації вкладники отримають свої кошти в межах гарантованої суми.  

"Крім того, Фонд гарантування без жодних проблем здійснює виведення з ринку двох великих банків, що розпочалось після початку повномасштабного вторгнення росії, що ще раз підтверджує здатність системи гарантування виконувати свої зобов’язання перед вкладниками і зміцнює довіру суспільства до банківської системи. Як наслідок, ми спостерігаємо досить несподівану ситуацію, несхожу на минулі кризи в українському банківському секторі. Ми не тільки не бачимо відтоку коштів фізичних осіб з банків, а навпаки, фіксуємо зростання на 10,8% за перший квартал. Не в останню чергу у цьому є заслуга системи гарантування вкладів", - констатує експерт.