Фото umcc.com.ua

Реальний прибуток Об'єднаної гірничо-хімічної компанії за 2020 рік виявився майже вдвічі нижчий від заявленого т.в.о. голови компанії Артуром Сомовим. Про це розповів екс-керівник ОГХК Олександр Гладушко, повідомляє "Цензор.нет".

"Рекордний прибуток ОГХК за 2020 рік виявився фейком. Як бачимо зі звітності компанії, підтвердженої аудиторами, замість рекордних 600 млн грн чистого прибутку залишилося 369 млн грн», - констатував Гладушко. 

Нагадаємо, на початку березня 2021 року тимчасовий глава компанії Артур Сомов, призначений Фондом держмайна у жовтні 2020 р, - розповів ЗМІ, що компанії вдалося отримати 600 млн чистого прибутку, подолавши корупцію. 

Відео дня

"Ліквідація корупційних схем, більш вигідні контракти з прямими поставками, посилення операційного контролю дали чистий прибуток в 600 млн грн», - говорив він. 

Водночас Гладушко наполягає на тому, що з реального прибутку за весь 2020 р у розмірі 369 млн грн - 245,6 млн або близько 70% забезпечила його команда в 1 кварталі. Вона покинула компанію в березні 2020 р. 

Олександр Гладушко прокоментував також, що чистий дохід ОГХК торік виявився на 407,8 млн грн нижчим, ніж у 2019 році, й склав 3,1 млрд грн проти 3,5 млрд, отриманих компанією при його керівництві.

А в статті "Інші доходи" з 237,8 млн грн 202,2 млн грн отримані виключно внаслідок позитивних курсових різниць в країні. 

"Така ситуація була у всіх експортерів, вона не залежить від умінь менеджменту. Спрацювали виключно як валютники. Зростання доходу забезпечили за рахунок банківських операцій з обміну валют при продажу продукції, а ніяк не шляхом нарощування виробництва і реалізації продукції, що охарактеризувало б менеджмент як ефективний», - коментує екс-керівник ОГХК. 

На думку Гладушка, прибуток, отриманий його командою в 1 кварталі, і доходи компанії, отримані від валютних операцій у 2020 р, повинні були принести ОГХК чистий прибуток за підсумками минулого року на рівні понад 400 млн грн замість 369 млн грн. 

"Це означає, що решту 9 місяців 2020 р. компанія управлялася вкрай неефективно. Фінансова "подушка" проїдалася новою командою. І це при позитивній ціновій кон'юнктурі на сировинних ринках в цьому періоді",-стверджує екс-менеджер ОГХК.

Такі результати роботи компанії у 2020 р, на його думку, породжують питання: це черговий прояв некомпетентності менеджменту чи свідоме виведення грошей з компанії через сумнівні контракти? 

"Компанія йде на приватизацію і слід було б призначити перевірку, щоб потенційні покупці розуміли, в якому стані перебуває ОГХК насправді. Бо за понад 2 роки управління компанією Фондом держмайна змінилося вже два глави правління, багато разів змінився склад правління і стан її активів міг істотно погіршитися. І покупці можуть купувати "кота в мішку", - говорить Гладушко. 

За його словами, колишня команда підготувала компанію до приватизації ще в лютому 2020 р. «Нова команда скористалася нашими напрацюваннями, і лише видавала весь цей час наші успіхи за свої", - сказав Гладушко.

Нагадаємо, приватизація ОГХК запланована на липень 2021 р. стартова вартість визначена Фондом держмайна на рівні 3,7 млрд грн.