Ілюстрація REUTERS

В Україні під час карантину немає браку вакансій для робочих спеціальностей. Про це розповіла в ТСН.Тиждень екс-керівник Центру зайнятості Ольга Макогон.

Читайте такожОчікують $10 мільярдів: НБУ знизив прогноз переказів від заробітчан на $2,5 мільярда

"Ринок праці в Україні змінився під час карантину, оскільки зменшилась кількість вакансій, зменшиться рівень пропонованої заробітної плати й збільшиться конкуренція між претендентами за робочі місця. Все одно, залишаються затребувані представники робочих професій, технічні спеціалісти й робітники з інструментами. Зараз досить вакансій у центрі зайнятості для будівельної галузі, сільськогосподарського сектора, легкої промисловості. З іншого боку карантин збільшує кількість робочих місць для роботи дистанційно – затребувані кур'єри, водії, представники творчих професій, які зможуть просувати товари онлайн. А торгівля онлайн зараз переживає розквіт", - розповіла фахівець.

Шукати вакансії Макогон радить онлайн і краще безпосередньо на сайті роботодавців. Оскільки роботодавці будуть знижувати свої витрати на сторонні способи пошуку працівників. Також є сайти з вакансіями, сайт держслужби зайнятості й кадрові агентства.

"Зарплати, які пропонуються в Україні для робочих професій – від 6 до 12 тисяч гривень. Для інших професій може досягати 25 тисяч гривень, особливо якщо люди вміють працювати з сучасними технічними засобами. Наскільки це достатньо для того, щоб залишатися працювати в Україні – питання суб'єктивне. Але роботодавцям доведеться докладати зусиль, щоб українці залишалися вдома", - зазначила Макогон.

Як повідомляв УНІАН, у квітні на ринку праці України найбільшим попитом користувалися водії та логісти.

За перші 12 днів карантину в Україні кількість претендентів на ринку праці країни зросла майже на 60% в порівнянні з аналогічним періодом в лютому.

З моменту введення карантину на ринку праці України кількість пропозицій роботи у сфері медицини зросла вдвічі, і ця сфера вперше увійшла в ТОП-10 професійних сфер за популярністю.