Начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий прогнозує коливання курсів валют/ фото УНІАН

Наступного тижня ситуація на валютному ринку мало чим відрізнятиметься від тижня попереднього: на міжбанку можливі незначні коливання курсів валют залежно від рівня попиту та пропозиції, а також від обсягів валютних інтервенцій регулятора. 

Про це заявив начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий у коментарі УНІАН, зазначивши, що на готівковому ринку ситуація буде дзеркальною - курсоутворення відбуватиметься з додаванням до курсу міжбанку ще 1-1,5%. 

"Водночас ми припускаємо, що регулятор може все частіше давати більше "свободи" курсоутворенню на міжбанку, подекуди зменшуючи чи навпаки збільшуючи обсяги валютних інтервенцій - найголовніше, що вже зараз регулятор поступово зменшує своє "втручання" на ринок (щотижня це може бути на рівні $50-60 млн). Це може значно розширити амплітуду щоденних курсових змін, при цьому, як в бік збільшення, так і в бік зменшення курсів", - сказав експерт.

Відео дня

Таким чином, за словами банкіра, для валютного ринку будуть притаманні наступні риси:

  • міжбанківські поточні зміни курсів можливі в діапазоні 0,1-0,2 грн;
  • різниця між курсом покупки та продажу на міжбанку буде незначною: в рамках 0,04-0,1 грн;
  • поточні коливання та спред на готівковому ринку залишиться в рамках 0,3-0,5 грн;
  • готівковий курсовий коридор буде в рамках 37-38 грн/$ та 39-41 грн/€.

"Таким чином, наступного тижня ситуація на валютному ринку буде динамічною з періодичним зниженням / зростанням курсів. Однак такі зміни не будуть надто значними чи такими, які суттєво вплинуть на загальну кон’юнктуру. Водночас регулятор поступово послаблюватиме "керування", надаючи перевагу саме гнучкості валютного ринку", - резюмував Лєсовий.

Курс валют в Україні

Національний банк з 3 жовтня скасував фіксований валютний курс в Україні. При цьому регулятор запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу, за якого НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку. Даний режим не означає плаваючого курсоутворення, яке було в Україні до початку повномасштабного вторгнення.

На початку повномасштабної війни НБУ зафіксував обмінний курс на рівні 29,25 грн/дол., згодом знизив курс гривні до 36,6 грн/дол.

Національний банк України на 10 листопада встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 36,04 грн/дол., тобто гривня знову залишилася на попередньому рівні.

Вас також можуть зацікавити новини: