Роберту Азеведу / REUTERS

Генеральний директор Світової організації торгівлі (СОТ) Роберту Азеведу у четвер, 14 травня, оголосив про свою майбутню відставку з цієї посади.

Свій пост Азеведу залишить 31 серпня, хоча термін його повноважень повинен був закінчитися лише через рік, пише DW.

Голова СОТ пояснив, що рішення піти у відставку далося йому нелегко і що йому довелося зробити це за "особистим і сімейним обставинам". Він підкреслив, що ця передчасна відставка не має під собою жодних політичних підстав і що його відхід "відповідає інтересам СОТ".

Відео дня

Читайте такожТрамп погрожує виходом США із СОТ

Зміна керівництва Світової організації торгівлі, яка і без того переживає складні часи, припала на розпал пандемії коронавірусу, що викликала масштабні економічні потрясіння в усьому світі. На початку квітня СОТ попереджала, що обсяги світової торгівлі можуть скоротитися на третину в 2020 році. Азеведу говорив, що це "можливо, найсильніший економічний спад нашого часу".

Напередодні 25-річного ювілею СОТ зіткнулася з серйозною кризою за всю історію її існування. США протягом двох років блокують процедуру призначення суддів на постійний апеляційний орган організації - Арбітражний суд СОТ. Робота суду фактично блокована з грудня 2019 року. В якості проміжного заходу Євросоюз домовився з 15 іншими членами організації про створення тимчасового механізму врегулювання спорів.