фото umcc.com.ua

Приватизаційний аукціон по АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія», який є першим об'єктом кампанії «великої приватизації», відбудеться 31 серпня цього року. Фонд держмайна відновив контроль держави над об'єктом, нормалізував фінансовий та матеріально-технічний стан підприємства, а також забезпечив прозорий доступ інвесторів до інформації про наявні поклади.

Про це йдеться у матеріалі видання «НВ Україна».

«У 2020 році Фонд держмайна змінив менеджмент підприємства, аби не допустити подальшого вимивання коштів з ОГХК та убезпечити компанію від впливу олігархів. Моя принципова позиція — епоха олігархату добігає кінця, корупційні схеми мають бути знищені, а на підприємство має прийти чесний інвестор», — заявив голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко.

Відео дня

Початкова стартова ціна АТ «ОГХК» була на 1,6 млрд нижчою, але зросла завдяки зміні менеджменту, покращенню фінансових показників та збільшенню балансових запасів копалин. Стартова ціна підприємства складе 3,7 млрд гривень, а зацікавлення щодо участі в аукціоні висловили 13 міжнародних компаній.

Завдяки диверсифікації контрактів ОГХК значно наростила клієнтську базу. Суттєво зросла частка кінцевих споживачів у клієнтському портфелі. На думку т.в.о. олови правління АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» Артура Сомова, це стабілізує цінову політику і мінімізує ризики потрапляння продукції на санкційні території.

«Саме диверсифікація поставок є одним з головних чинників, завдяки яким минулого року „Об'єднана гірничо-хімічна компанія“ суттєво покращила фінансові показники. Якщо у 2019 році чистий прибуток АТ „ОГХК“ склав близько 100 млн грн, то у 2020 році підприємство заробило майже 350 млн грн», — вважає Сомов.

Аукціонна комісія у складі представників Кабінету міністрів та Фонду держмайна схвалила усі необхідні документи для проведення приватизаційного аукціону. Комісія також визначила перелік фінансових, соціальних та екологічних умов приватизації ОГХК. 

АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» є лідером в Європі, а також входить в перелік топ-10 світових гігантів з видобутку титанових та цирконових руд. Підприємство виробляє понад 350 тис. тонн концентратів, що експортуються до 35 країн.

Кампанія «великої приватизації» охоплює об'єкти державної власності, стартова ціна яких на аукціоні перевищує 250 млн гривень. Планується, що цього року також будуть реалізовані ПКМЗ (колишній завод «Більшовик») та «Президент-Готель».

«Велика приватизація» в Україні стартує вперше з 2005 року.