Металобрухт - стратегічна і дефіцитна сировина для металургії, каже Каленков / ua.depositphotos.com

Україна протягом усього року зберігає високі темпи експорту металобрухту, показники близькі до рекордних за останні кілька років. Це вже призвело не тільки до простоїв на металургійних підприємствах, які втрачають експортні замовлення, а й прямих втрат бюджету. Якщо не ввести тимчасовий мораторій на вивезення брухту, то держава Україна буде втрачати по 20 млрд. грн. на рік.

Про це пише Бізнес-портал UAprom у статті "Дефіцитна сировина: чому Україні вигідно заборонити експорт брухту".

"Металобрухт - це стратегічна і дефіцитна сировина для металургії. Жодна промислова технологія не дозволяє виплавити сталь без брухту. Водночас в Україні заготівля брухту падає вже 20 років поспіль, і за підсумками 2020 року досягла історичного мінімуму – 2,9 млн. т", - пояснює президент "Укрметалургпрому" Олександр Каленков. Тим часом експорт металобрухту на зовнішні ринки в січні-серпні 2021 року збільшився майже в 20 разів і склав 410 тис. т. Найбільші обсяги експорту припали на літній період: у червні вивезли 85 тис. т, липні – 103 тис. т, серпні – 75 тис. т.

Відео дня

У Федерації роботодавців виступають за те, щоб Україна експортувала продукцію з доданою вартістю, а не сировину, до того ж без будь-якої переробки. "Я вже неодноразово говорив, що Україну просто переслідує сировинне прокляття. Цього року - це безконтрольний експорт брухту. Це найпримітивніший варіант розвитку вітчизняної промисловості", - стверджує генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов.

Введення заборони на експорт металобрухту може стати стратегічним рішенням влади, оскільки дозволить забезпечити місцевих виробників критично важливою сировиною в довгостроковій перспективі, вважає Ігор Гужва, доктор економічних наук і керівник аналітичного центру CMD-Ukraine. В Україні брухт використовують не тільки великі заводи, каже експерт, а й сотні малих підприємств, які виробляють сталь для власних потреб. А для економіки країни набагато вигідніше, щоб брухт перероблявся в продукцію з доданою вартістю всередині країни, ніж сировина йшла на експорт, додає експерт.

false

В "Укрметалургпромі" стверджують, що 1 тонна експортованого брухту дає державі близько 1,8 тис. грн (еквівалент мита в 58 євро), тоді як 1 тонна брухту, переробленого в сталь, приносить 8,2 тис. грн податків.

false

"Якщо не ввести мораторій на експорт металобрухту, Україна буде щорічно втрачати близько 20 млрд. грн. податкових відрахувань, 5 млн. т у виробництві сталі, 2,4% ВВП України, $1,4 млрд. валютних надходжень. Крім того, потрібно пам'ятати, що ломозаготівельна галузь – це все ще тіньовий бізнес, попри прийнятий закон про обіління галузі, і експортне ціноутворення – непрозоре, що також призводить до втрат бюджету на десятки мільйонів доларів", - зазначає А. Каленков.