У рекламі мають бути вказані умови отримання кредиту / фото Die Zeit / Kirill Golovchenko

З вересня почнуть діяти нові правила захисту прав споживачів фінансових послуг, повідомила прес-служба Національного банку України (НБУ).

Читайте такожЗеленський хоче "дотиснути" банки до кредитів для населення під 5-6%

"Головна зміна, яка повинна відбутися на сайтах і в рекламі банків, - має з'явитися правдива, правдива, актуальна і достатня за обсягом інформація про депозити та кредити, їх вартість, умови та ризики, щоб не вводити клієнтів в оману. Це дозволить споживачам розуміти умови отримання послуг, порівнювати послуги кількох банків і приймати дійсно виважені фінансові рішення", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Згідно з повідомленням, всі банки мають надавати повну інформацію про кредити та депозити для громадян на вебсайті в єдиному уніфікованому форматі. Перш за все банки зобов'язані вказувати реальну річну ставку по кредиту, наявність додаткових послуг (наприклад, страхової компанії, державного реєстратора, нотаріуса, оцінювача) і їх вартість для клієнта, термін послуги, орієнтовну загальну вартість кредиту, періодичність погашення кредиту, попередження про можливі наслідки в випадку прострочення виплат по кредиту, умови дострокового зняття грошей з депозиту та інші.

Як повідомила прес-служба, реклама кредитів і депозитів для громадян не повинна ускладнювати візуальне сприйняття інформації про послугу. Також в рекламі обов'язково повинні бути вказані основні характеристики послуги: для кредиту - реальна річна процентна ставка, максимальна сума кредиту і його термін; для депозиту - річна процентна ставка, термін вкладу, валюта і мінімальна сума.

У повідомленні підкреслюється, що профільний підрозділ Національного банку - Управління захисту прав споживачів фінансових послуг - з 1 вересня буде здійснювати щоденний моніторинг веб-сайтів і реклами банків і контролювати дотримання вимог до розкриття інформації. За неналежне розкриття інформації передбачені штрафні санкції від 50 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне порушення.

Довідка УНІАН. Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про "спліт". Відповідно до закону, нагляд і регулювання ринку близько 1900 небанківських фінустанов, серед яких страхові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди та інші фінансові компанії, з 1 липня переходять до НБУ, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.