Міністр розповіла про пенсійну реформу в Україні / фото ua.depositphotos.com

У накопичувальній пенсійній системі в Україні можуть брати участь як ФОПи, так і люди старше 35 років, стверджує міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Про це вона сказала в інтерв'ю "Фактам".

За її словами, учасниками обов'язкової накопичувальної системи мають бути всі працюючі люди.

Відео дня

"Дехто каже, що людина віком 50 або навіть 55 років просто не встигне накопичити значної суми для щомісячної виплати. Безперечно, це так. Але для таких випадків ми передбачили, що невеликі суми накопичень людина зможе забрати при виході на пенсію одночасно. Чому ми повинні позбавляти людей цих грошей?", - каже чиновниця.

Лазебна уточнила, що Україна вивчила іноземний досвід і хоче запровадити систему, що зацікавить громадян і не буде примусовою.

Читайте такожПенсійна реформа може початися вже у 2024 році — Мінсоцполітики"Запропонували таку модель: 1% платить роботодавець - з ЄСВ на рахунок працівника. Потім людина добровільно зі своєї зарплати сплачує 1%. Це відбувається за принципом автозапису: людина автоматично підключається як платник внеску на свою користь, але може будь-якої миті відмовитися. На рахунки людей, які не відмовляться сплачувати внески власним коштом, держава переведе ще 1% стимулюючого внеску", - пояснила очільниця Мінсоцполітики.

Працівник, який братиме участь у такій системі, отримає 3% на свій рахунок, а той, хто відмовиться - лише 1%, додає міністр. За її словами, відомство може збільшити розміри державних внесків і додати до запропонованої моделі ще 1%.

"Стимулюючий внесок на користь тих, хто сплачує зі своєї зарплати, можна передбачити у розмірі 100% внеску, внесеного людиною, з максимальним обмеженням 3% від середньої заробітної плати", - каже Лазебна.

Чиновниця вважає, що в разі правильного запровадження нової системи й надання людина права ухвалювати рішення, вона буде сприяти детінізації зайнятості та зарплат.

Накопичувальна пенсійна система в Україні

  • Кабінет міністрів планував у 2021 році розпочати впровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи.
  • Прем'єр Шмигаль заявив, що запуск в Україні накопичувальної пенсійної системи в найближчі 10-15 років дозволить залучити інвестиційний ресурс у розмірі до 50 млрд дол.
  • У липні цього року Кабінет міністрів затвердив Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку в якості органу ліцензування в системі накопичувального пенсійного забезпечення.
  • 3 серпня 2021 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що в Україні планується введення соціальних пакетів з накопичувальними пенсіями з 2023 року.
  • 17 серпня 2021 року було оприлюднено проект запуску накопичувальної пенсії.
  • У Міністерстві соціальної політики очікують прийняття в першому читанні законопроекту про обов'язкові пенсійних накопиченнях цієї осені.