Попередня оціночна місія ЄС представила заключний звіт / Ілюстрація REUTERS

Попередня оціночна місія Європейського Союзу після семи місяців роботи в Україні представила заключний звіт про готовність країни до Угоди АСАА (угода про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції) – так званого "промислового безвізу".

Як повідомила прес-служба Міністерства розвитку, торгівлі та сільського господарства, подання звіту відбулося в середу, 5 травня, під час онлайн-зустрічі заступника міністра економіки та торгового представника України Тараса Качки з експертами оціночної місії ЄС, а також представниками Європейської Комісії та Представництва Європейського Союзу в Україні.

Читайте такожУкраїна та ЄС можуть цьогоріч підписати угоду про "промисловий безвіз" - Шмигаль

Відео дня

Зазначається, що оціночна робота велася у напрямку відповідності горизонтального та вертикального законодавства України з питань технічного регулювання, стандартизації, оцінки відповідності, акредитації, ринкового нагляду та захисту прав споживачів актам законодавства ЄС.

Європейська сторона відзначила конструктивний і високопрофесійний діалог з українськими фахівцями, який почався в жовтні 2020 року в рамках роботи попередньої оціночної місії ЄС. Також було відзначено важливість реалізації проектів технічної допомоги у розвитку інфраструктури в Україні. Найближчим часом відбудуться додаткові зустрічі щодо подальших кроків із залучення технічної допомоги.

"За результатами зустрічі від європейської сторони очікується офіційне завершення роботи попередньої оціночної місії ЄС. Наступним кроком буде початок роботи з отримання мандата на проведення переговорів щодо укладення угоди АСАА", - сказано в повідомленні.

У прес-службі Міністерства нагадали, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС передбачає створення "промислового безвізу", тобто продукція, вироблена в Україні та охоплена Угодою АСАА, буде відповідним чином маркуватися, а відповідні сертифікати на таку продукцію будуть визнаватися в країнах Європейського Союзу без додаткових вимог.

Першими пріоритетними секторами промислової продукції для "промислового безвізу" визначені: низьковольтне електрообладнання, електромагнітна сумісність обладнання, машини.

Що цьому передувало

  • У 2014 році Європейський Союз і Україна підписали політичну частину Угоди про асоціацію, а у 2016 році - її економічну частину.
  • Угода є основним інструментом для тіснішого зближення України та Євросоюзу: воно сприяє поглибленню політичних відносин, сильнішим економічним зв'язкам і взаємній повазі спільних цінностей.
  • Економічна частина Угоди, про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі, надає Україні можливість для розширення торговельних відносин та економічного розвитку, оскільки відкриває нові ринки, сприяє адаптації законодавства, стандартів і регламентів у різних секторах.
  • Останнє допоможе інтегрувати стандарти ЄС у ключові сектори української економіки.
  • Раніше українська влада заявляла, що Україна виконала всі умови для угоди про оцінку відповідності та прийняття промислової продукції (так званий "промисловий безвіз").
  • 17 лютого 2021 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що Україна і ЄС можуть цього року підписати угоду про "промисловий безвіз".