Ілюстрація REUTERS

«Дочок» українських компаній в Росії в шість разів більше, ніж російських філій в Україні.

Про це свідчать дані системи YouControl в якій з'явилися дані з реєстрів Федеральної податкової служби РФ. Експерти системи досліджували, як змінювалася картина співпраці між українськими та російськими компаніями в останні роки і яка ситуація зараз.

Читайте такожЗМІ назвали можливого покупця української "дочки" російського Вебу

Відео дня

Так, згідно з даними російського Єдиного реєстру юридичних осіб, в Україні працює 104 філії російських компаній.

Крім того, за даними Єдиного державного реєстру України, у червні 2020 року в Україні працювало 12 970 компаній, які мали російських засновників або бенефіціарів. Частку в українських компаніях мали 12 563 осіб або компаній з Росії.

Оскільки в деяких компаніях могло бути кілька російських бенефіціарів, а окремі люди можуть бути бенефіціарами в декількох компаніях, всього станом на червень 2020 було 16 844 зв'язків між українськими компаніями та російськими власниками.

Переважно російські компанії або особи є міноритарними акціонерами: тільки в 7022 випадках частка російської власності становить понад 50%, а у 2301 разі їх частка становить менш як 25%. При цьому у 2308 випадках інформація про частку взагалі відсутня.

Інфографіка YouControl

Фізичні особи є бенефіціарними власниками або засновниками в 14 122 випадках, юридичні — у 2 722 (компанії, громадські організації або російська держава). Саме юридичні особи є бенефіціарами 177 випадках, що суперечить українському законодавству, зазначили в YouControl.

Разом з тим, за останні роки російська присутність дещо скоротилася, хоча і зросла спочатку після початку війни.

Інфографіка YouControl

Водночас 618 українських компаній є засновниками російських компаній або некомерційних організацій (НКО). З них 592 — активні. Якщо не включати компанії, що знаходяться в Криму або Донецькій і Луганській областях, залишаються 464 українські компанії (з них 444 активних).

НКО (благодійні фонди, асоціації, які об'єднують компанії, які працюють у певному секторі тощо) — друга за популярністю сфера діяльності, в яких українські компанії засновують представництва в Росії. За станом на червень 2020 року, 84 українські компанії або громадські організації були засновниками працюючих російських НКО.

Якщо не брати до уваги НКО, всього українські юридичні особи засновують компанії в Росії в таких сферах:

оптова торгівля (85 компаній)

операції з нерухомістю (58 компаній)

будівництво (31 компаній)

тимчасове розміщення харчування (29 компаній).

Інфографіка YouControl

«В цілому, дослідження показує, що хоча російська присутність в Україні дещо скоротилася за останні 10 років, багато російських компаній продовжують функціонувати в Україні. При цьому, російські компанії розташовані переважно в Києві, а також у Східній Україні. Українські компанії також продовжують вести бізнес в Росії, будучи членами російських НКО, так і засновниками комерційних організацій в Росії. Як і з присутністю російських компаній в Україні, тут також найбільш пов'язані з Росією компанії зі Східної України», — відзначили в YouControl.

Продаж «дочок»

  • 6 вересня 2019 року українську «дочку» російського банку виставили на аукціон. Фондова біржа ПФТС анонсувала продаж «Промінвестбанку» за 399 млн грн.
  • 3 березня 2020 року Стокгольмський арбітраж заборонив продавати українську "дочку" держбанку РФ. Україна програла апеляцію російському Зебу у справі про примусовий продаж «Промінвестбанку».
  • 5 березня 2020 року виконавча служба продала українську «дочку» російського держбанку. На контрольний пакет із 99,7726% акцій «Промінвестбанку» було звернено стягнення.