Нещодавно Кабмін ухвалив рішення про звільнення українців від сплати пенсійного збору під час першої купівлі житла. Однак воно має купу нюансів, на які слід звернути увагу.

Якщо у вас є нерухомість нежитлового типу, і ви купляєте квартиру, ви також звільняєтесь від сплати пенсійного збору

Одне з важливих уточнень – «придбання житла вперше» стосується тих, хто до цього не набував права власності на житло, в тому числі не приватизував, не успадкував, не отримував у дар та не купував, зокрема як частку в спільному майні подружжя.

Відео дня

Що ж до процедури, то вона доволі проста: людина, яка вперше купує житло, подає заяву під час нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу нерухомого майна та нотаріусом здійснюється відповідна перевірка даних у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. І відповідальність за достовірність даних частково покладається на самого покупця.

Однак навряд чи звільнення від сплати пенсійного збору суттєво вплине на зменшення фінансових витрат пересічного громадянина-покупця під час придбання житла

До речі, якщо у вас є нерухомість нежитлового типу, і ви, скажімо, купляєте квартиру, ви також звільняєтесь від сплати пенсійного збору.

Такі зміни — це частина запланованої державної програми надання іпотечних кредитів під 7% для забезпечення житлом осіб на 2021 рік.

Однак навряд чи звільнення від сплати пенсійного збору, який становить 1% від вартості майна, суттєво вплине на зменшення фінансових витрат пересічного громадянина-покупця під час придбання житла. Оскільки категорія осіб, звільнених від сплати такого збору, дуже звужена рамками закону.  

На практиці, зазвичай, середньостатистичний громадянин, який вирішив придбати для себе та/або своєї родини нове покращене житло, вже має у власності житлову нерухомість, отриману, наприклад, у спадок чи у дар від батьків. Найчастіше, це застарілий житловий будинок чи частина домоволодіння, але наявність такого типу нерухомості вже позбавляє покупця права несплати збору.

Наскільки діючими та ефективним для покупців будуть нові зміни покаже час та практика впродовж 2021 року

Цікавий нюанс і щодо подружжя. Іронія в тому, що, коли людина за попереднім шлюбом формально мала частку у праві на спільне майно подружжя, при купівлі житла вже для нової родини не звільняється від сплати  пенсійного збору.

В теорії, перегляд та спрощення вимог, які звільняютьвід сплати пенсійного збору під час придбання житла — гарна ініціатива. Але скасування сплати пенсійного збору при першій покупці квартири може привести і до зловживань як з боку самої фізичної особи, так і з боку нотаріуса та/або державної установи, уповноваженої на надання відповідних довідок про стан майна. Корупційні ризики нікуди не зникли.

Наскільки діючими та ефективним для покупців будуть нові зміни покаже час та практика впродовж 2021 року.

Дар’я Скоблікова, юристка юридичної компанії Investment Service Ukraine