Рада прийняла закон про мораторій на банкрутство «Чорноморнафтогазу» / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила з поправками президента закон про стабілізацію фінансового і виробничого становища державної компанії "Чорноморнафтогаз", який, зокрема, передбачає продовження дії спецдозволів на видобуток газу і заборону на порушення справ про банкрутство "Чорноморнафтогазу" до 1 січня 2019 року.

Читайте такожРосія після анексії Криму захопила дві третини української території шельфу Чорного моря

За дане рішення проголосували 230 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Представляючи законопроект №5370 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» у зв'язку з тимчасовою окупацією території України», представник президента України Ірина Луценко повідомила, що деякі положення закону не відповідають принципу юридичної визначеності.

«Прийнятий 18 травня парламентом закон України №5370 не може бути підписаний президентом України, виходячи з такого: законом, що надійшов на підпис, пропонується продовжити термін дії спеціальних дозволів на користування надрами, наданими «Чорноморнафтогазу» на ділянці розміщеній на тимчасово окупованій території України в період окупації. При цьому продовження терміну дії дозволів буде здійснюватися з урахуванням особливостей, встановлених законодавством. Тобто, з урахуванням особливостей встановлених і підзаконними актами. Але, згідно зі статтею 4 закону про дозвільну систему у сфері господарської діяльності, термін дії дозвільного документа або необмеженість строку його дії встановлюється виключно законами, які регулюють відповідні відносини. Зазначене положення закону, що надійшов на підпис, не узгоджується із зазначеним законом та не відповідає принципу юридичної визначеності. Президент України пропонує в абзаці 2 пунктів 1, 2, 3 розділу 1 слова «встановлені законодавством» замінити на слова «встановлені законом», - сказав вона.

Також Луценко зазначила, що законом, який надійшов на підпис, пропонується до 1 січня 2019 року призупинити заходи примусового виконання судових рішень щодо «Чорноморнафтогазу».

«Така пропозиція суперечить нормам Конституції України, яка гарантує виконання судових рішень державою. По-друге, це може призвести до збитків держбюджету і посилити проблему неналежного виконання судових рішень в Україні. Крім того, Європейський суд з прав людини покладає відповідальність за невиконання судового рішення на державу і зобов'язує сплатити справедливу сатисфакцію. З урахуванням цього, голова держави пропонує пункт 6 розділу 1 закону виключити», - зазначила вона.

Згідно з текстом закону, справи про банкрутство "Чорноморнафтогазу" до 1 січня 2019 року не порушувалися.

Також, провадження у справах про банкрутство "Чорноморнафтогазу", розпочаті до 1 січня 2017 року, підлягають припиненню, крім випадків, якщо ліквідація відбувається за рішенням власника.

У пояснювальній записці зазначається, що після окупації Криму навесні 2014 року у "Чорноморнафтогазу" залишилися тільки такі активи: Стрілецьке газове родовище в Херсонській області і два судна, які сьогодні знаходяться в Мексиці та Бразилії. На сьогоднішній день кредитори вимагають від держкомпанії виплати понад 500 млн грн боргу.

Відзначається, що в разі ліквідації підприємства Україна не зможе відстояти свої права на родовища в Чорному морі.

Як повідомляв УНІАН, 18 травня 2017 року Верховна Рада України прийняла закон про стабілізацію фінансового та виробничого становища держкомпанії "Чорноморнафтогаз".

Згідно з процедурою, для набуття чинності закону необхідний підпис президента. Однак, в кінці червня президент України Петро Порошенко повернув закон до Верховної Ради зі своїми правками.

Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Україна намагається домогтися виплати компенсації за окупацію півострова.

Зокрема, збитки, завдані "Чорноморнафтогазу" внаслідок анексії Криму, заявлені в позові Міністерства юстиції України до Російської Федерації про визнання незаконною окупації Криму і компенсації збитку, нанесеного цією окупацією (справа «Україна проти Росії»). Балансова вартість втрачених активів "Чорноморнафтогазу" становить 14,9 млрд грн.

1 червня 2016 року Господарський суд Києва порушив справу про банкрутство державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз".

2 липня 2016 року «Нафтогаз України» заявив, що вважає таку позицію суду незаконною. За інформацією компанії, рішення про банкрутство було винесено за позовом комерційної структури, якій "Чорноморнафтогаз" заборгував за обладнання, поставлене в 2012 році, близько 418 тис. грн.

В середині липня минулого року Київський апеляційний господарський суд скасував рішення Господарського суду Києва.

Довідка УНІАН. "Чорноморнафтогаз" входить до складу НАК «Нафтогаз України» і спеціалізується на розвідці і видобутку нафти і газу в акваторії Чорного і Азовського морів.

На балансі "Чорноморнафтогаз" знаходяться 17 родовищ, з яких 11 газових, 4 газоконденсатних і 2 нафтових. Сумарні запаси всіх родовищ на сьогоднішній день становлять: за природним газом - 58,56 млрд куб. м, за газовим конденсатом - 1231 тис. тонн, за нафтою - 2530 тис. тонн.