Ілюстрація / REUTERS

Концерн Siemens подав заявку в Мінпромторг на укладення спеціального инвестконтракта (СПІК) для 100%-ної локалізації в Росії виробництва газових турбін великої потужності.

Читайте такожРосія в черговий раз не змогла запустити електростанції в окупованому Криму

Про це повідомляють "РИА Новости"

Відео дня

"Виробництво турбін буде локалізовано на базі спільного підприємства Siemens та "Силових машин" – СТГТ. Збірка турбін буде здійснюватися в Росії, при цьому їх компоненти вироблятимуться на підприємствах постачальників", - йдеться в повідомленні.

У Росії наразі немає власних технологій виробництва газових турбін великої потужності, які були б доведені до етапу комерційного виробництва. Міністр промисловості і торгівлі Денис Мантуров зазначав, що попит на такі турбіни буде рости, тому отримання таких технологій і локалізація виробництва є важливими для країни завдань. В Криму 18 березня були введені в експлуатацію дві нові теплоелектростанції загальною потужністю 990 МВт – Таврійська в Сімферополі та Балаклавська в Севастополі.

Будівництвом обох станцій займалася "дочка" "Ростеха" – "Технопромекспорт". На станціях використовуються чотири газові турбіни Siemens. Вони були виготовлені на замовлення "Технопромэкспорта" і призначалися для ТЕС в Тамані. Однак після передачі замовнику турбіни були змінені та встановлені на електростанції в Криму. Siemens виступив проти постачання обладнання на півострів через санкції ЄС. Компанія намагалася визнати недійсними договори на постачання турбін і вимагала повернути обладнання. Проте суди на ці скарги не задовольнили.