Ілюстрація REUTERS

Під час обшуків на найбільшому металургійному підприємстві України «АрселорМіттал Кривий Ріг» представники Служби безпеки України вилучили машину безперервного лиття заготовок, тим самим заморозивши один з ключових інвестиційних проектів комбінату вартістю 150 млн дол.

Читайте також"Тривожний виклик": Данилюк прокоментував обшуки на "АрселорМіттал Кривий Ріг"

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар підприємства Ганна Гатілова.

Відео дня

«АрселорМіттал Кривий Ріг» повідомляє про те, що за результатами обшуку слідчого відділу управління Служби безпеки України у Дніпропетровській області 20 липня були вилучені машина безперервного лиття заготовок №3 та окремі елементи обладнання», - написала вона.

За словами Гатілової, вилучений комплекс нових машин є одним з ключових інвестиційних проектів компанії, вартість якого становить близько 150 млн дол., що робить неможливим продовження будівництва за програмою модернізації та завдає «АрселорМіттал Кривий Ріг» прямих збитків.

Прес-секретар повідомила, що 20 липня на територію комбінату були допущені 18 представників Служби безпеки України, спеціаліст Державної служби з надзвичайних ситуацій і Центральної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки для проведення обшуку машини безперервного лиття заготовок №3. Група перевіряючих зайшла на підприємство о десятій ранку 20 липня і покинула територію компанії о трій ночі 21 липня.

За інформацією Гатілової, під час перевірки були виконані вимірювання радіаційного поля обладнання і показник виявився в межах норми. Однак на підставі підозр слідчих про дооснащення радіоактивних джерел в корпусі шести кристалізаторів машини було прийнято рішення вилучити обладнання для подальшого дослідження.

«АрселорМіттал Кривий Ріг» вважає події останнього часу новою точкою відліку у взаєминах держави з іноземними інвесторами та серйозним сигналом діловим колам про реальний стан справ із захистом бізнесу в Україні... Керівництво підприємства звертається особисто до президента України та світової спільноти з проханням втрутитися в ситуацію і припинити безпрецедентний тиск на іноземного інвестора», - зазначила прес-секретар

Як повідомляв УНІАН, 20 липня Служба безпеки України (СБУ) прийшла з обшуками на металургійний комбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг».

17 липня СБУ порушила справу проти керівників промпідприємства за порушення норм екологічної безпеки.

Довідка УНІАН. Металургійний комбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг», що належить індійському мільярдерові Лакшмі Мітталу, є найбільшим виробником сталевого прокату в Україні, спеціалізується на виробництві довгомірного прокату, зокрема арматури та катанки.

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій комбінату «Криворіжсталь» на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн, після чого меткомбінат був перейменований в «Mittal Steel Кривий Ріг», пізніше – в «Арселорміттал Кривий Ріг». Компанія ArcelorMittal утворена в 2006 році шляхом злиття люксембурзької компанії Arcelor і індійської Mittal Steel, що належить індійському бізнесменові Лакшмі Мітталу.