Коефіцієнт відшкодування за старе житло становить 1,5 / фото wikimedia.org

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило новий законопроект, яким передбачається встановити нову вимогу про згоду мешканців будинку на проведення реконструкції - не менше 75% власників квартир та іншого нерухомого майна у межах кварталу.

Читайте такожХрущовки. Знищити не можна реанімувати

Про це повідомляється на урядовому порталі, з посиланням на заступника міністра відомства Лева Парцхаладзе.

Відео дня

За словами Парцхаладзе, законопроект "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду дозволить розпочати процес реновації застарілого житла в Україні на практиці.

"Сьогодні в діючому законі 2006 року щодо реконструкції застарілого житла прописана обов'язкова згода 100% мешканців будинку. Тобто відмова навіть одного мешканця, який прописаний у квартирі такого будинку, виключає можливість проведення реконструкції. Навіть якщо всі інші мешканці повністю підтримують це рішення. Це не зовсім правильно», - цитує прес-служба міністра.

Крім того, він додав, що коефіцієнт відшкодування за старе житло становить 1,5. Тобто при переїзді в новий будинок такому мешканцю повинні дати квартиру на 50% більшу, що стало основною причиною того, що реновація застарілого житла в Україні так і не змогла розпочатися на практиці.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році президент Будівельної палати України Петро Шилюк звернувся до уряду та Верховної Ради з пропозицією внести зміни в законодавство, які дозволять залучити інвестиції для реконструкції будинків, побудованих в 1960-ті роки, що отримали назву «хрущовки».

Раніше влада Києва заявляла, що реконструкцію так званих «хрущовок» заважає здійснити недосконале законодавство.