Церемонія відкриття підприємства в місті Біла Церква

В місті Біла Церква Київської області відкрився завод-фракціонатор із виробництва з плазми крові життєво важливих препаратів.

Як повідомив на церемонії відкриття підприємства президент групи компаній "Біофарма" Костянтин Єфименко, це перший у Східній Європі високотехнологічний завод-фракціонатор.

"Україна повинна відмовитися від старих стандартів із переливання свіжої крові, які залишаються ще в Африці, Індії та Південній Америці. Сучасна система хроматографічного, ультрафільтраційного очищення препаратів крові дозволяє переливати замінник крові альбумін та імуноглобулін, які повністю виключають зараження вірусами (ВІЛ, гепатит С і т. д). У радіусі двох з половиною тисяч кілометрів від Білої Церкви немає аналога такого заводу в країнах Східної Європи, в країнах пострадянського простору", – сказав він.

Відео дня

Читайте такожГлава МОЗ наголосила на необхідності реформування служби крові та сфери донорства в Україні

Новий завод здатний розділяти на фракції до 1 млн літрів плазми крові в рік – при такому обсязі Україна ввійде у світовий клуб країн, які володіють технологіями промислового виробництва високоефективних препаратів з плазми крові. З фракцій крові вироблятимуть фактор VIII (препарат для згортання крові у хворих на гемофілію), альбумін, імуноглобуліни, антирезусний імуноглобулін для вагітних жінок.

За словами Єфименко, найближчі заводи-фракціонатори розташовані в Австрії, Китаї і ПАР, однак тепер потреба купувати у них препарати плазми крові зникла.

"Раніше був дефіцит, який перекривався нашими західними партнерами, тепер дефіциту не буде. "Біофарма" здатна забезпечити стовідсоткову потребу України", – сказав президент групи компаній.

Він зазначив, що українські препарати будуть в кілька разів дешевші, ніж імпортні аналоги.

"Якщо американський імуноглобулін коштує приблизно 60 доларів за грам, то наш буде коштувати 15 доларів", – сказав він. Потужності нового заводу дозволяють працювати за контрактною схемою переробки і забезпечувати сусідні країни.

“Ми починаємо реєстрацію в Німеччині, де одні з найвищих у світі стандартів. Кожна серія наших препаратів перевіряється в передових лабораторіях, акредитованих ВОЗ", – додав Єфименко.

false

Довідка УНІАН. "Біофарма" почала будівництво заводу-фракціонатора в м. Біла Церква в червні 2015 року. У підприємство було інвестовано більше 75 млн доларів, у тому числі іноземними інвесторами.

Комплекс спроектувала німецька компанія Linde Engineering за правилами європейської виробничої практики GMP.

У 2005 році "Біофарма" стала першою компанією на території СНД, яка почала використовувати технологію "золотого стандарту" - вірусінактивацію Солтвент-детергентним методом. Він дозволяє очистити препарати крові від вірусів, які можуть перебувати в донорській крові.