Ілюстрація REUTERS

Законопроект №1210, який передбачає різке підвищення ренти за видобуток залізної руди в Україні, необхідно відкликати з розгляду Верховної Ради та після цього ретельно доопрацювати.

Таку думку висловила сьогодні фінансовий директор групи "Метінвест" Юлія Данькова на засіданні робочої групи з питань зміни рентних платежів, передає кореспондент Мінпрому.

Вона нагадала, що сам автор законопроекту №1210 Данило Гетманцев раніше визнав, що до другого читання у ВР документ необхідно змінити не менше ніж на 60%.

Відео дня

Оскільки це дуже суттєві зміни, законопроект необхідно відкликати й ще раз уважно переглянути пропоновані в ньому підходи, підкреслила Ю. Данькова.

Представник "Метінвесту" зазначила необхідність дотримуватися чинних міжнародних практик в частині оподаткування видобутку корисних копалин, у тому числі та рекомендацій Міжнародного валютного фонду. Вони передбачають, що 40% вигоди від розробки корисних копалин має отримувати держава, а 60% має залишатися у бізнесу – в т. ч. для інвестицій в подальший розвиток.

"Ми взяли період з 2014 по 2019 рік, перше півріччя, і подивилися. У нас ця пропорція приблизно дотримується. З урахуванням рента плюс податок на прибуток виходить, що ми платимо навіть трохи більше. Тому незрозуміло, звідки взявся теза про надприбутки в галузі", - сказала Ю. Данькова.

Вона запропонувала депутатам ВР створити робочу групу за участю експертів авторитетної міжнародної аудиторської компанії, яку можуть вибрати самі парламентарії – і з її допомогою оцінити реальну податкове навантаження на залізорудну галузь.

Представник "Метінвесту" уточнила, що в разі прийняття законопроекту №1210 частка держави у вигоді від розробки корисних копалин зросте до 87% - що зробить видобуток залізної руди в Україні економічно недоцільним. "Коли стане невигідно видобувати руду – будуть її возити з Бразилії", - підкреслила вона.