Ярославський запросив провідних вірусологів до Харкова, де створює 'антикоронавірусний' центр (відео)

Як відомо, власник і президент DCH був одним з учасників зустрічі в Офісі Президента 19 березня, коли обговорювалася участь великого бізнесу у протидії пандемії.

Олександр Ярославський подякував президенту України за організацію цієї наради: «Я думаю, глав адміністрацій йому не було сенсу спеціально збирати. А ми (бізнесмени) рідко буваємо у президента, він зібрав нас, щоб задіяти у цій боротьбі з коронавірусом». На припущення журналістки, що «області віддали на відкуп» Олександр Ярославський відповів: «Який відкуп, якщо така біда». А на її запитання «чи є в нас держава?» він відповів «Бізнес, як виявилося, у нас точно є».

Ярославський запросив провідних вірусологів до Харкова, де створює 'антикоронавірусний' центр (відео)

Бізнесмен розповів, що ще до початку епідемії в Україні він отримав тривожне повідомлення від свого друга, китайського мільярдера Джека Ма. Потім завдяки йому ж дізнався, чим ПЛР-тести відрізняються від експрес-тестів, а потім зміг організувати постачання в нашу країну високоточних лабораторних тест-систем. Як відомо, 50 тис. ПЛР-тестів Джек Ма передав Україні в дар після розмови з Ярославським, після чого Олександр Ярославський купив за свої гроші ще 100 тис. ПЛР-тестів за $8,5 за одиницю. І додатково організував закупівлю реагентів для всіх цих тест-систем. «Без них ми би тести на парканах розклеювали», - сказав він.

Характеризуючи стан справ на Харківщині, бізнесмен підкреслив: «говоритиму як харків'янин – конкретно. Я готовий себе порівнювати з трактором ХТЗ, тому що ми випускаємо відмінні трактори. Я не відповідаю за Харківщину, я відповідаю за те, за що я як громадянин взявся. Тобто відповідаю за те, щоб все було добре. Я на стороні порядку і дисципліни».

Ярославський запросив провідних вірусологів до Харкова, де створює 'антикоронавірусний' центр (відео)

Олександр Ярославський прокоментував свою взаємодію з органами влади «Система відпрацьована: влада швидко організувалася, переконала людей, що треба подбати про себе, не гуляти без діла, а люди у нас дисципліновані. Я з мером на контакті повну добу. В області, я так розумію менше запитань, але ми регулярно спілкуємося. Губернатор класний хлопець. Ніколи не буває без шорсткостей, чик-чик-чик все стало на свої місця і погнали. Це не той час, коли треба сидіти та дутися одне на одного. Треба працювати». А обговорюючи спільну з харківським мером акцію роздачі продуктових наборів і лікарських, бізнесмен нагадав про те, як свого часу влада і бізнес боролися за право проводити матчі Євро-2012 і проводили цей турнір. «Люди нас знають. Знають, що, коли взялися за «Металіст», порвали всіх у футболі. Взялися за Євро-2012 – перемогли. Вони знають, що ми переможці. Тобто, якщо ми за щось беремося, то це 100% успіх. Люди знають, що Саша і Геша (Кернес) — все в повному порядку. Ну, і Альоша (Кучер), звичайно. Людям потрібна впевненість», - сказав Ярославський.

Ярославський запросив провідних вірусологів до Харкова, де створює 'антикоронавірусний' центр (відео)

Окремо Олександр Ярославський розповів про свою ідею створити всеукраїнський центр вірусології в рамках створюваного зараз технопарку «Екополіс ХТЗ»: «Прийшла ідея створити центр для боротьби з такими епідеміями. Я даю гроші. Мер висловив підтримку, що він буде допомагати. Центр буде створено на базі клініки заводу ХТЗ, тому що там є приміщення 6 тис кв. м. Ми купимо найсучасніше обладнання». Бізнесмен запросив до Харкова провідних українських вчених-вірусологів і пообіцяв нагороду за винахід вакцини проти коронавірусу: «Я не можу дати більше, ніж президент, це нетактовно. Я не можу дати стільки, скільки дав президент, це теж нетактовно. Плюс до того мільйону, який дає президент Зеленський, я дам мільйон мінус один долар — 999 999 тисяч доларів».

На завершення інтерв'ю Ярославський підкреслив, що залишається в Україні та буде докладати всі зусилля для боротьби з епідемією. «Я не можу захворіти – хто буде працювати, боротися з коронавірусом? І полетіти не можу. Аеропорт належить мені, і він закритий».