Ілюстрація REUTERS

Більшість (62%) українських бухгалтерів вважають податкові пільги, введені державою під час коронакризиси, неефективними для бізнесу, а 11% оцінили такі заходи позитивно.

Такі результати Всеукраїнського опитування "Індекс легкості роботи бухгалтерів", проводить компанія ЛІГА:ЗАКОН.

Читайте такожПодаткова запросила ФОПів протестувати нову програму

Відео дня

Податкові канікули

Згідно з опитуванням, 54,4% бухгалтерів переконані, що бізнесу потрібні, насамперед, податкові канікули; 47,1% респондентів проголосували за цільові програмидержавної підтримки; 45,2% за програми, спрямовані на зниження безробіття.

В цьому році в ході опитування особлива увага приділялася тому, як змінилася професія бухгалтера в нових «карантинних» реаліях – зарплати, умови роботи та захищеність професії.

Карантин ускладнив життя бухгалтерам

З'ясувалося, що:

  • обсяг роботи для бухгалтерів залишився на тому ж рівні (46,5%) або зріс (36,7%);
  • відповідальність за помилки, неправильне оформлення співробітників і перерахунок зарплат лягає на бухгалтера для 56% респондентів;
  • персональні доходи бухгалтерів скоротилися або зовсім припинилися за останні 3 місяці у 46% опитаних;
  • 47,4% бухгалтерів продовжували працювати в офісі під час карантину, переважно через специфіку бухгалтерської роботи (робота з первинними документами тощо).

Головна проблема податкового законодавства

Більшість бухгалтерів головною проблемою податкового законодавства називають його постійні зміни. У цьому році таку проблему назвали 60,3%.

Для 50,2% актуальною проблемою є різночитання законодавчих норм і брак сумарних податкових консультацій.

Як результат - 37% не впевнені, що можуть захистити себе у випадку розбіжностей з податковими органами, 28,4% мали конфліктні ситуації з представниками контролюючих органів минулого року.

Як і в минулі роки, близько половини (52%) бухгалтерів негативно оцінюють зміни в податкове законодавство протягом останнього року. Для 58,7% найбільш очікуваною податковою реформою є заборона на внесення будь-яких змін у податкове законодавство до початку нового бюджетного року.

Загальний Індекс легкості роботи бухгалтерів в цьому році не змінився і склав 2,5 пункту.

Карантин і бухгалтерія: як розвивалися події

У квітні 2020 року Кабінет міністрів дозволив фізособам-підприємцям (ФОП) під час карантину не вести книгу обліку доходів/витрат, якщо її ведення мало початися після встановлення карантину.

При цьому, протягом трьох місяців з дня припинення карантину ФОПи мають подати в контролюючі органи заповнену книгу, що включає доходи/витрати, здійснені протягом карантину. Міністерство цифрової трансформації планує запустити у додатку Дія електронний ідентифікаційний номер платника податків. Цей код тепер називається "реєстраційним номером облікової картки платника податків".

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації по колу платників", який Верховна Рада ухвалила 13 травня.

Законом передбачено звільнення самозайнятих осіб, фізичних осіб - підприємців, які мають основне місце роботи, від сплати за себе єдиного соціального внеску за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них, з 1 січня 2021 року.

Крім того, скасовується обов'язок ФОП (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства платити мінімальний розмір єдиного соціального внеску за місяці, в яких не було отримано дохід (прибуток).

17 липня 2020 року представників малого і середнього бізнесу України запросили протестувати безкоштовний програмний РРО (реєстратор розрахункових операцій) від податкової.