Політолог назвав найбільш болючі наслідки війни для економіки Росії / колаж УНІАН, фото Рixabay, Генштаб ЗСУ

Переведення на військові рейки стало найбільш значним короткостроковим впливом війни на російську економіку. Військові витрати зараз становлять 7% ВВП. Значна частина бюджету йде на замовлення військової техніки, високі зарплати і виплати в разі смерті солдатів та їхніх родин. Про це заявив професора політології Сіракузського університету та автор книги "Код путінізму" Браян Д. Тейлор в інтерв’ю Forbes.

"Результатом стало те, що економісти охрестили "військовим кейнсіанством" - економічний постріл у руку через військові витрати", – вказав науковець.

За його словами, у 2023 році економіка РФ зросла на понад 3%. Економічний ефект є реальним, але також дещо оманливим, оскільки будівництво або ремонт танків, які через кілька місяців підриваються в Україні, вважається збільшенням виробництва, але не приносить довгострокових вигод для росіян. У зв'язку з цим, збільшення витрат, виїзд близько мільйона росіян призвели до дефіциту робочої сили, підвищення зарплати та зростання інфляції.

Відео дня

"Ключовою економічною зміною є різке скорочення європейських закупівель російських вуглеводнів (нафти, газу і вугілля) і переорієнтація на таких покупців, як Китай та Індія, для експорту російської нафти", – зауважив Тейлор.

Водночас він додав, що довгострокові економічні наслідки війни є серйозними і потенційно важкими. По-перше, за останні 50 років Росія втратила свій найважливіший експортний ринок – продаж нафти і газу до Європи. Азійські країни не можуть замінити ці доходи для Росії, особливо по газу.

По-друге, за словами експерта, ще до вторгнення 2022 року російська економіка перебувала в стані стагнації і гостро потребувала інвестицій та підвищення продуктивності. Державні інвестиції зараз здійснюються, але тільки у військовий сектор. Приватні та іноземні інвестиції скоротилися через війну та санкції.

"Відтік мізків молодих, високоосвічених і кваліфікованих працівників також шкодить довгостроковим перспективам розвитку. Російська держава, в певному сенсі, краде у майбутнього, фінансуючи цю хибну війну", – підсумував Тейлор.

Проблеми РФ з економікою

Раніше УНІАН писав, що економіка РФ процвітає завдяки війні на чужій території. Існують сумніви щодо точності і повноти позитивних економічних даних, які Росія оприлюднила за останні два роки, однак схоже, що Москва готова продовжувати фінансувати війну і надалі.

Водночас Міжнародний валютний фонд підвищив прогноз зростання російського ВВП на 2024 рік до 2,6%: раніше МВФ прогнозував зростання на 1,1%.

Вас також можуть зацікавити новини: