Галузь Fintech-технологій стає не менш значимою точкою росту української економіки, ніж аграрний сектор та металургія. Надшвидкі темпи розвитку галузі забезпечує наявність висококласних фахівців та адекватна політика держави.

Відео дня

Про це в інтерв’ю "Фокусу" заявив третій президент України, голова Наглядової ради міжнародної платіжної системи LEO Віктор Ющенко.

"Україна належить до першої 10-ки країн, де найширше представлений інструментарій цифрових технологій стосовно пересічного споживача. Україна володіє третьою армією найкращих програмістів світу. Ми маємо унікальні кадри, які можуть розробляти сьогодні найбільш досконалі платіжні технології. Ми зараз можемо говорити про аграрний сектор металургію, чорну металургію, але я хочу підкреслити, що на наших очах сформувався сектор, який є одним із найпотужніших секторів світового ринку цифрових технологій. Де цифрова економіка має найвищу вольтифікацію, яку лише можна знайти в будь-якому економічному секторі. За 2019 рік український Монобанк мав найвищі у світі темпи прирощення платіжних послуг", - підкреслив голова Наглядової ради міжнародної платіжної системи LEO.

Віктор Ющенко зазначив, що наразі бачить своєю місією сприяння розвитку української Fintech-індустрії. Третій президент також нагадав, що був одним з фундаторів створення ринку платіжних систем в Україні, коли очолював Національний банк у 1993-2000 роках.

"Так випало в моїй долі, що я 30 років тому займався першою платіжною системою України в Національному банку. Тоді платіжна система Європи,  України, мріяла про те, як зробити павутину платіжних систем між банками та суб’єктами господарювання. Ми запустили першу електронну технологію. Зараз вона переживає шосте покоління, і всі задоволені нею і в Європі і в Україні. Що стосується LEO, то я долучився до цієї платіжної системи, бо маю певну місію. Я ще пам’ятаю, як 30 років тому кошти йшли по межах області 5-6 днів. А зараз такі транзакції займають лічені секунди. І моя місія – принести ту візію, яку на цьому ринку треба розробляти. А за допомогою таких компаній, як LEO, які використовують сучасні технології та мають справу із молодими талановитими розробниками, ми можемо гори звернути", - наголосив Віктор Ющенко.

На думку третього президента України, наразі влада створює сприятливі умови для розвитку Fintech-галузі і залучення до неї інвесторів, у тому числі іноземних.

"Та тінь, яка є в будь-якій перехідній економіці, сьогодні зустріла правильний і адекватний інструментарій. Я про те, що оголошено президентом та проведено рішенням українського парламенту – це легалізація капіталу, податкова амністія і нульова декларація. Я думаю, що це приведе до радикальних позитивних змін на нашому ринку. Це потенціал для інвестування з належною фінансовою віддачею, який сьогодні з’явився на ринку України. Ми маємо більше, здається, 140 фінансових компаній, які спеціалізуються на платіжному цифровому ринку. Кожна друга українська платіжна фінансова компанія працює на міжнародному ринку. І одну з них – LEO – ми представили австрійським інвесторам", - зазначив Віктор Ющенко.

Нагадаємо, 24 вересня у Відні відбулася прес-конференція, присвячена перспективам українського FinTech-ринку та співпраці з австрійськими інвесторами. У ній взяли участь третій президент України та голова наглядової ради міжнародної платіжної системи LEO Віктор Ющенко, власник LEO Олена Шевцова, президент Української асоціації платіжних систем та член наглядової ради LEO Галина Хейло. Під час прес-конференції презентували досягнення української FinTech-індустрії, окреслили перспективи ділового партнерства двох країн і залучення австрійських інвесторів до високотехнологічних галузей української економіки. Олена Шевцова зазначила, що досягнення української Fintech-індустрії високо оцінили ключові гравці світового ринку. За її словами, завдання МПС LEO - "продовжувати популяризувати досягнення українського Fintech у світі, стати євангелістами українського Fintech-ринку в сучасному світі".