Фото ua.depositphotos.com

У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб зафіксували нову тенденцію: позичальники банків, що виводяться з ринку, прагнуть врегулювати свою заборгованість, а не накопичувати борги. Про це йдеться у статті на сайті "НВ.Бізнес".

Як йдеться у матеріалі, одним із напрямів, який сприяв збільшенню надходжень від обслуговування кредитів, стало впровадження програм реструктуризації. Зокрема, для позичальників-фізосіб Фонд спростив умови погашення кредитів настільки, щоб зробити розрахунок комфортним. Для них застосовується 0,001% річних та 1 копійка комісії при умові, що боржник погашає від 10 000,00 грн на місяць для кредитів іпотеки; 5 000 грн для карткових кредитів на понад 100 000 грн та 1 000 грн для інших кредитів.

"Для юросіб та ФОП застосовується індивідуальний підхід – кожен кейс розглядається індивідуально, рішення про реструктуризацію та її умови ухвалюється залежно від наданих боржником даних про його платоспроможність, документального обґрунтування необхідності реструктуризації тощо. У разі готовності боржника повністю погасити кредит протягом періоду ліквідації банку застосовуються мінімальні процентні ставки", - йдеться у публікації.

Відео дня

У Фонді розповідають, що заяв про реструктуризацію надходить дедалі більше. І це – значний успіх. Така ситуація вигідна для всіх сторін. "Позичальник може успішно продовжувати ведення бізнесу; Фонд і банки під його управлінням отримують грошовий потік для розрахунків з кредиторами цих банків та повернення коштів державі за позиками попередніх років" - каже заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай.

З 6,8 млрд грн, що надійшли банкам під управлінням Фонду на 1 листопада цього року, 732,8 млн грн отримано саме від погашення кредитів. Кошти, отримані від позичальників банків, що виводяться з ринку, є одним з джерел, за рахунок яких Фонд розраховується з кредиторами цих же банків, насамперед, - не пов’язаними з власниками банку юрособами та фізособами на суми понад 200 000 грн, гарантовані до повномасштабної війни. Нагадаємо, гарантії за вкладами фізосіб Фонд гарантування виплачує з власних коштів. Під час війни гарантії за вкладами становлять 100% вкладів, а через три місяці після завершення воєнного стану складатимуть 600 000 грн.

У Фонді констатують , що у банках, які виводились з ринку у попередні роки, позичальники-юрособивдавались до яких завгодно стратегій, щоб не розраховуватись за боргами. На сьогодні Фонд має на руках рішень суду про стягнення боргів на 68 млрд грн. Справи ще на мільйони – на різних етапах судового розгляду, і це без урахування позовів, які ведуть уже нові власники кредитів.