Данило Гетманцев, фото УНІАН

Нещодавня ініціатива Гетманцева, щодо переходу на так звану "польську" модель оподаткування ФОПів з податком до 20% призведе до спаду економіки в Україні. Про це заявив член Ради Асоціації платників податків України Дмитро Олексієнко в інтерв’ю РБК-Україна.

Він наголосив, що ця ініціатива - прихована відміна спрощеної системи для усієї сфери послуг в країні.

"В результаті таких дій вітчизняний бізнес буде або активно релокуватись за кордон, або піде в тінь. У 2022 році українці відкрили в Польщі близько 16 000 індивідуальних підприємців (ФОП), а у першому півріччі 2023-го їх було майже 14 000. Це лякаючи цифри, якщо ж Гетманцеву вдасться проштовхнути цю свою "польську" ініціативу то відтік бізнесу збільшиться у рази,  що матиме руйнівні наслідки для економіки", - впевнений він.

Відео дня

Він нагадав, що у передвиборчій програмі Президента була про незмінність чинних умов оподаткування для суб’єктів малого підприємництва – фізичних осіб.

"А зараз ФОПів просто знищують, видавлюють з країни, змусили всіх перейти на касові апарати. РРО у виконанні Гетманцева - це не просто видати чек з продажу, потрібно вести повний товарний облік, а це вже не спрощена система. Останнє "ноу-хау"податкової – призначення документальних перевірок тим ФОПам, які виїхали з країни та подали заявку на припинення підприємницької діяльності. Це роблять навмисне, і запровадили от такі штучні перепони, щоб люди не могли закрити ФОП та продовжили платити податки та штрафи при відсутності діяльності", - пояснив Олексієнко.

Експерт впевнений, що чинна економічна та податкова політика веде країну до тоталітаризму.

"Гетманцев робить з України Північну Корею або росію. Мінімум приватного права — максимум податків. Будується тоталітаризм замість парламентської республіки. Корупція посилюється, бізнес вкотре говорить, щоб відсторонили Гетманцева від управління економікою нашої країни, але реакції немає", - обурюється Олексієнко.