"Пакунок малюка" можна буде отримати грошима / фото УНІАН

В Україні з 1 вересня починає працювати новий механізм отримання грошової компенсації одноразової натуральної допомоги «Пакет малюка».

Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики.

Читайте такожГроші замість бебі-боксу. Що пішло не так з кабмінівським "Пакунком малюка"

Відео дня

"Тепер у батьків є право вибирати, що для їх малюка необхідно: чи потрібен їм одяг, якщо у них вже є діти, особливо діти, які мають маленьку різницю у віці, або якщо у дитини алергія і їй не підходять засоби, передбачені в натуральній формі пакету», - йдеться в повідомленні.

Хто може отримати компенсацію

Згідно з повідомленням, за грошовою компенсацією вартості "Пакунку малюка" можуть звернутися батьки, у яких тільки народилася дитина, а також ті, хто не отримав допомогу у 2020 році - в такому випадку звернутися за компенсацією можна протягом 12 місяців з моменту народження дитини.

Для отримання такої компенсації батьки мають звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення з пакетом документів, що включає в себе копію свідоцтва про народження дитини, довідку з пологового будинку про неотримання «Пакунку малюка» (для дітей, народжених у 2020 році), копію ІПН батька.

Спеціальний рахунок

Одержувачу грошової компенсації буде відкрито рахунок у "ПриватБанку" зі спеціальним режимом використання. Кошти з нього можуть бути витрачені тільки на дитячі товари та товари для породіль в торгових точках та інтернет-магазинах, що приєдналися до пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги «Пакет малюка».

Де можна буде витратити гроші

"Реєстр таких закладів торгівлі розміщується на офіційних веб-сайтах Мінсоцполітики та «ПриватБанку», - повідомили в Міністерстві.

"Кошти можуть бути витрачені протягом року з дня їх зарахування на рахунок», - йдеться в повідомленні.

Що таке "Пакунок малюка"

Урядова ініціатива "Пакунок малюка" - це національний проект із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства, який стартував 1 вересня 2018 року. У дитячий набір "Пакунок малюка", який видається породіллям, входять 25 необхідних товарів, у тому числі пелюшки, підгузники, спеціальний матрац, два види ковдр та інше.

Хронологія подій

  • 11 січня 2020 року уряд підвищив виплати на дитину у 2020 році. Повідомлялося, що допомогу при народженні дитини надаватимуть разом з одноразовою допомогою «Пакунок малюка». Крім того, повідомлялося, що буде здійснюватися також відшкодування послуг по догляду за дитиною до 3 років «муніципальна няня».
  • З весни проект "Пакунок малюка" заморожений. У липні 2020 року Мінсоцполітики повідомило, що тим, хто не отримав бебі-бокс у 2020 році, буде надана грошова компенсація.
  • 29 липня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги "Пакунок малюка", згідно з яким молодим батькам буде призначено грошову компенсацію в сумі 5 тис. грн виключно для придбання необхідних дитячих товарів та засобів гігієни для породіль.