Якщо завод не приватизують, ситуація не стане краще, вважає нардеп Денис Маслов / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Приватизацію "Першого київського машинобудівного заводу" (відомий під назвою "Більшовик") підтримують працівники та профспілка підприємства. Цей крок дозволить забезпечити соціальні гарантії, виконання колективного договору, а також дозволить зберегти виробництво й залучити додаткові інвестиції. 

Про це повідомив народний депутат Денис Маслов в коментарі "РБК-Україна". 

"Приватизація - це кращий засіб захистити працівників заводу "Більшовик". І це не просто моя думка, так вважають у трудовому колективі. Минулого тижня я особисто відвідав завод, поспілкувався як з керівництвом, так і працівниками, з головою профспілки. Усі вони розуміють, що приватизація – єдиний вихід, оскільки в умовах чітко передбачені соціальні гарантії, виконання колективного договору, збереження виробництва й додаткові інвестиції", - розповів народний депутат.

Відео дня

Він зазначив, що вже багато років завод залишається збитковим, накопичуючи заборгованості за податками, зокрема і ЄСВ.

"Через це багато працівників (а сьогодні на заводі майже 80% людей пенсійного віку) не можуть отримати перерахунки пенсій. Виникали й заборгованості по заробітній платі.

Якщо завод не приватизують, ситуація не стане краще. Держава не може вкладати великі кошти у розвиток підприємства, потрібні мільярдні інвестиції. А приватний власник, що переможе на аукціоні, не тільки заплатить до держбюджету понад 1 млрд грн за підприємство, але й зобов'язується погасити всі борги й не допустити виникнення нових", - підкреслює Маслов. 

Так, умови приватизації АТ "ПКМЗ" передбачають погашення всіх чинних заборгованостей, сума яких на сьогодні перевищує 500 млн грн. Новий власник не зможе звільнити працівників упродовж визначеного терміну, а на базі перспективного обладнання має бути збережено виробництво. Передбачено й додаткові інвестиції в його розвиток у розмірі 57 млн грн. 

АТ "ПКМЗ" - перший об'єкт великої приватизації. На сьогодні вже 15 компаній виявили зацікавленість об'єктом та долучилися до аналізу інформацію про підприємство у віртуальних кімнатах даних Фонду держмайна. Аукціон призначено на 27 жовтня, стартова ціна підприємства встановлена на рівні 1,39 млрд грн.