Адвокат озвучив перспективи кримінального провадження / Ілюстрація фото REUTERS

Компанію "АрселорМіттал" звинувачують в ухиленні від сплати податків на суму понад 4,446 млрд грн. І ця справа є знаковою для України та її податкової системи.

Про це пише в блозі Mind партнер ЮК Legal House адвокат Денис Овчаров.

Читайте також"АрселорМіттал" інвестує $250 мільйонів у будівництво нової фабрики

Відео дня

"За версією правоохоронців, ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" організувало схему ухилення від сплати податків. За результатами перевірки підприємство отримало ППР на загальну суму (з урахуванням штрафних санкцій) понад 7,7 млрд.грн. Надалі підприємство пішло логічним і абсолютно законним шляхом - початок етапу адміністративного оскарження отриманих податкових рішень-повідомлень (ППР), право на яке передбачено Податковим кодексом України. За результатами розгляду скарги ДПС України було прийнято рішення про скасування ППР, що зменшило суму штрафу більш ніж на 4,446 млрд.грн",- зазначив Денис Овчаров.

На його думку, таке зменшення суми штрафу для ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" і викликало питання у правоохоронців, що побачили тут і корупційну складову в діях колишнього голови ДПС України Сергія Верланова, і ухилення від сплати податків самого підприємства.

Денис Овчаров впевнений: перспективи кримінального провадження для органів досудового розслідування виглядають досить туманно. Адже обов'язковою умовою для притягнення до кримінальної відповідальності підприємства за ухилення від сплати податків є безпосередньо обов'язок такої оплати. Останнє - на підставі відповідних податкових повідомлень-рішень та несплати суми зобов'язання після вичерпання можливостей щодо оскарження. Зараз ППР на суму 4,446 млрд грн скасовані та незаконність скасування не доведена, а відповідний вирок суду відсутній.

"В кінцевому підсумку в цій справі все буде зведено до кваліфікації дій Верланова і доведення його винності - злочинного умислу при скасуванні ППР. Акцентуємо увагу, що склад злочину передбачає саме умисну форму вини з обов'язковим доведенням мети. Поки матеріали справи не містять доказів умислу з боку Верланова, спрямованого на "незаконну" допомогу підприємству в ухиленні від сплати податків.

Адвокат Овчаров каже, що це кримінальне провадження особливо показове для всієї податкової системи в Україні. Адже платник податків, скориставшись правом на адміністративне оскарження ППР, зміг довести ДПС України незаконність нарахування суми понад 4,446 млрд. грн.

"Однак правоохоронна система висловила недвозначну позицію: або податкова буде до останнього відстоювати нараховані суми по ППР, йти до суду і всі три інстанції відстоювати позицію, або вас чекає кримінальне переслідування з корупційною складовою", - підкреслив Денис Овчаров.

Як раніше повідомлялося, 13 жовтня 2020 року на закритому засіданні Шевченківського районного суду м. Києва слідчий суддя Мальцев Д. А. ухвалив рішення надати дозвіл СБУ на проведення обшуку на металургійному підприємстві "АрселорМіттал Кривий Ріг". Правоохоронці звинувачують компанію в ухиленні від сплати податків, заниженню обов'язкових платежів за землю і надрокористування в особливо великих розмірах.