Майк Помпео / фото REUTERS

Колишній держсекретар США і глава ЦРУ, а нині – член Ради директорів компанії Київстар Майк Помпео вважає, що націоналізація мобільного оператора, чутки про яку з'явилися в останні місяці, стане стратегічною помилкою для України, яка призведе, зокрема, до згортання інвестицій і обмеження фінансової підтримки нашої держави.

Таку думку він висловив у інтерв'ю НВ.

"Ця розмова про націоналізацію була б кроком назад, тому що Україна потребуватиме величезної кількості інвестицій приватного сектора, прямих іноземних інвестицій, а також підтримки з боку Європи і приватного сектора Сполучених Штатів, щоб подолати наслідки війни. І якщо права власності, в тому числі акціонерів в Сполучених Штатах, не будуть захищені, а компанії, які приносять користь українському народу, не будуть збережені, це буде стратегічною помилкою для України і зробить відновлення України і підтримку цієї країни у наступні роки набагато більш складною і дорогою, а потоки капіталу набагато більш обмеженими", - зазначив Помпео.

Відео дня

За словами екс-держсекретаря США, Київстар є "важливою перлиною" української економіки, який активно допомагав українському народу протягом останніх двох років.

Помпео також додав, що іноземні приватні інвестори готові вкладати гроші в Україну. І крім отримання прибутку, іншою важливою метою таких інвестицій вони розглядають можливість допомогти нашій державі у реконструкції та відновленні.

"Я думаю, що американські інвестори повністю готові до цього, але вони повинні робити це з упевненістю в тому, що вони можуть інвестувати в Україну таким чином, щоб це було вигідно для їх компаній, що з їх працівниками будуть добре поводитися, і що капітал, який вони інвестують в Україну, буде захищений від конфіскації або націоналізації з боку кого-небудь", - сказав Помпео.

За словами республіканця, США продовжать підтримувати Україну в різних вимірах: військовому, дипломатичному, розвідувальному, а тепер – ще й комерційному. Однак, для більш активної співпраці в комерційній сфері нашій державі необхідно виконати певну "домашню роботу".

"Нам потрібно переконатися, що умови, які створює український уряд, а це фундаментальна здатність захищати основні права, права власності, існують таким чином, щоб ми могли реалізувати цей четвертий важливий стовп, щоб переконати Володимира Путіна, що поразка України неможлива", - підсумував Помпео.

Чутки про націоналізацію Київстару

Першою про можливу націоналізацію оператора Київстар заговорила голова Агентства з розшуку та менеджменту активів Олена Дума у середині вересня. 

Пізніше, у жовтні 2023 року, суд наклав арешт на корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам, особам, причетним до фінансування війни, а також близькому оточенню президента РФ - Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. Зокрема, було заарештовано 47,85% корпоративних прав Київстару, що належали Фрідману.

Компанія у відповідь на це заявила, що відповідне рішення жодним чином не впливає на роботу оператора і якість надання послуг її абонентам.

Пізніше у Київстарі додали, що глобальна корпорація Veon, яка є єдиним власником корпоративних прав українського оператора, подала клопотання до суду з метою оскарження арешту частини корпоративних прав Київстару

Довідка УНІАН.

Київстар - найбільший український оператор електронних комунікацій, станом на червень 2023 року обслуговував 24,1 млн абонентів мобільного зв'язку та понад 1,1 млн абонентів "Домашнього інтернету". Компанія надає послуги з використанням широкого спектру мобільних і фіксованих технологій, у тому числі 4G, Big Data, Cloud solutions, сервіси для кіберзахисту, цифрове ТБ та ін.