Ілюстрація REUTERS

Українські підприємства гірничо-металургійного комплексу (ГМК) інвестували додатковий прибуток, отриманий завдяки зростанню цін на залізну руду і металургійну продукцію в 2021 році, в модернізацію і розвиток виробництва.

Про це пише "Мінпром".

Зокрема, "Метінвест" розпочав будівництво нового цеху холодної прокатки на Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча вартістю 1 млрд дол. Новий технологічний ланцюжок, включаючи сучасну машину безперервного лиття заготовки, реконструйований стан 1700 і новий цех холодної прокатки, що дозволить компанії домогтися світового рівня якості продукції на всіх етапах виробництва – від напівфабрикатів до прокату з покриттям.

Відео дня

Водночас на ММК ім. Ілліча, що входить до складу "Метінвету", зараз активно будується очисна установка на четвертій доменній печі, яка дозволить якісно знизити рівень забруднюючих викидів. Вартість даного проекту становить 27 млн дол. Раніше підприємство вже обладнало подібні аспіраційні системи на печах №3 і №5.

При цьому на Північному гірничо-збагачувальному комбінаті "Метінвесту" днями було введено в експлуатацію другий пусковий комплекс циклічно-потокової технології (ЦПТ), будівництво якого обійшлося компанії в 200 млн дол. Введення в експлуатацію ЦПТ в Першотравневому кар'єрі дасть можливість в довгостроковій перспективі стабільно видобувати руду в проектних показниках – 23 млн тонн на рік, зазначив гендиректор ПівнГЗК Андрій Скачков.

Також цього року в Маріуполі почалося будівництво першого недержавного гірничо-металургійного університету "Метінвест Політехніка", який прийме перших студентів вже у вересні 2022 року. Крім того, за підтримки "Метінвесту" в Маріуполі триває реконструкція парку ім. Гурова і пірсу на міській набережній, а також будівництво першого в Україні багатоквартирного сталевого будинку.

У свою чергу, найбільший в Україні металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" реконструює агломераційний цех №2, а також конвертери з будівництвом нових газоочисток загальною вартістю в 280 млн дол. Ще 270 млн дол. компанія інвестує в реконструкцію доменної печі № 9, в результаті якої використання дорогого газу буде замінено на пиловугільне паливо.

При цьому гірничодобувна компанія Ferrexpo спільно з Vodafone Україна почала інвестиційний проект з будівництва "розумного кар'єра". Зокрема, на підприємстві запущено найбільший млин для подрібнення залізної руди в Україні. Вперше в Україні виробнича лінія такого типу і потужності запускалася і налаштовувалася за допомогою дистанційного керування.

Більш того, зазначає видання, українські компанії ГМК планують збільшення розміру інвестицій і в наступному році. Зокрема, "Метінвест" має намір вкласти в модернізацію і розвиток виробництва 800-850 млн дол., "АрселорМіттал Кривий Ріг" – 600 млн дол., Ferrexpo – 300 млн дол., а "Інтерпайп" – 136 млн дол.

Нагадаємо, у другій половині 2020 року ціни на залізну руду пішли вгору, досягнувши максимальних значень майже за 10 років – на рівні 200 доларів за тонну. Ця тенденція збереглася і в першій половині 2021 року. Причиною цьому став масовий запуск виробництва після простою на початку пандемії коронавірусу, що спричинило за собою підвищені попит на сировинні ресурси. Завдяки цьому українські підприємства ГМК змогли істотно збільшити доходи. Тим не менш, у другій половині 2021 року ціни пішли вниз, опустившись нижче 100 доларів за тонну.