Закон визначає правову основу діяльності у сферах електронних комунікацій / фото УНІАН Володимир Гонтар

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про електронні комунікації", що адаптує українське законодавство у сфері електронних комунікацій до європейських стандартів.

Про це свідчить інформація на сторінці законопроекту на сайті Верховної Ради.

Читайте такожРада прийняла закон про електронні комунікації з поправками Зеленського

Відео дня

Зокрема, закон визначає правову основу діяльності у сферах електронних комунікацій і радіочастотного спектру, встановлює повноваження держави з управління і регулювання діяльності в цих сферах; визначає обов'язки та принципи відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у даній діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами.

Також закон визначає основні принципи діяльності та повноваження регуляторного органу у сфері електронних комунікацій.

Крім цього, законом визначаються правові засади діяльності постачальників електронних комунікаційних мереж та / або послуг.

Також він передбачає введення повідомного принципу реєстрації суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері електронних комунікацій; встановлення виключного переліку вимог до учасників ринку; запровадження консультацій з учасниками ринку з усіх питань, що зачіпають їх інтереси; удосконалення контролю (нагляду) у сфері електронних комунікацій з метою її спрямування на запобігання правопорушенням і зниження потенційно можливого тиску на суб'єктів господарювання, зменшення кількості перевірок цих суб'єктів на їх території.

Закон також встановлює відповідальність за порушення законодавства про електронні комунікації.

Що цьому передувало

  • 30 вересня 2020 року Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект «Про електронні комунікації», але в жовтні президент України Володимир Зеленський ветував закон.
  • Президент зазначив, що закон не міг бути підписаний у зв'язку з тим, що регулювання низки питань, які, відповідно до Конституції України, можуть визначатися виключно на рівні законів, цим законом пропонується віднести до законодавства.
  • Крім цього, відповідно до закону, надання електронних комунікаційних мереж та послуг на території України було виключним правом юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, зареєстрованих відповідно до законодавства (резиденти України), при цьому вимоги до структури власності таких суб'єктів закон не містить.
  • Згідно з зауваженнями президента, закон також не враховував низку вимог національної безпеки, недостатньо деталізовано прописує діяльність регуляторного органу у сфері електронних комунікацій, а також містить низку невідповідностей з іншими законодавчими актами та технічних неточностей.
  • 16 грудня 2020 року Верховна Рада в рамках повторного розгляду після вето президента прийняла закон "Про електронні комунікації", що адаптує українське законодавство у сфері електронних комунікацій до європейських стандартів.