REUTERS

Індекс Nikkei на Токійській фондовій біржі, що відображає ціни акцій 225 провідних компаній Японії, вперше з квітня 2000 року досяг позначки в 20 000 пунктів, пише Прайм.

Причиною зростання акцій став низький курс національної валюти, що вигідно великим японським компаніям-експортерам і робить їхні акції більш привабливими для інвесторів. Оглядачі агентства Кіодо вважають, що це важливий крок для відновлення тривалої стагнації економіки Японії та виходу з дефляції. В той же час все частіше висловлюються побоювання надмірного перегріву ринку акцій, оскільки поки що темпи зростання реальної економіки не встигають за кривою біржових зведень, що стрімко йде вгору.

Читайте такожЯпонія виділить Україні $8,4 мільйона грантів

Відео дня

У грудні 1989 року індекс досяг свого історичного максимуму в 38 915,87 пунктів. Потім на рубежі 1990-х років через "бульбашку" на ринку акцій і нерухомості індекс знаходився на низькому рівні. Під час світової економічної кризи у жовтні 2008 року він досяг свого "дна", впавши до 6 994,9 пункту.

З приходом до влади уряду Сіндзо Абе в грудні 2012 року був затверджений економічний курс, який отримав назву "абеомики", який передбачає м'яку фінансову політику і насичення фінансового ринку грошима. П'ятнадцятирічні максимуми Nikkei став оновлювати з лютого 2015 року.

Під час буму початку 2000-х Nikkei доходив до 20 434,7 пункту.

Водночас оглядачі в Токіо висловлюють побоювання щодо надмірного зростання фондового ринку країни, бо вважають, що приплив грошей на біржу пов'язаний не стільки з реальною привабливістю японських компаній, скільки з загальною тенденцією пом'якшення фінансової політики в світі, що призводить до відтоку капіталу з ринку державних паперів.

В аналітичній статті Кіодо висловлюється думка, що саме це призвело спочатку до припливу грошових коштів на світовий ринок нафти, а потім до обвалу цін на нафту в світі. "Важливо, чи встигне японська економіка вийти на орбіту впевненого росту до того моменту, коли почнеться відтік капіталу з фондового ринку", - йдеться в статті.