Украинские ценные бумаги вчера стали предметом стремительной распродажи  / Reuters

Американський інвестиційний фонд Franklin Templeton став найбільшим кредитором України в результаті придбання державних облігацій в четвертому кварталі минулого року, передає Bloomberg.

За інформацією агентства, обсяг держборгу України під контролем фонду в четвертому кварталі 2013 року зріс на 252 млн дол. номінальною вартістю - до 3,8 млрд дол. З урахуванням вкладень європейських партнерів фонду, вкладення оцінюються в 6,4 млрд дол., що становить більше ніж третину зовнішніх валютних облігацій України.

Читайте такожОблігації України зросли на розмовах про допомогу Заходу

Відео дня

«Українські цінні папери вчора стали предметом стрімкої розпродажі на побоюваннях, що країна занурюється у вир громадянської війни, що загострилася після зіткнень між поліцією та учасниками антиурядових активістів, у результаті яких загинули щонайменше 25 осіб», - йдеться в повідомленні. 

Також повідомляється, що прибутковість за облігаціями уряду на 1 млрд дол. з терміном погашення в червні 2014 року зросла на 19% - до 42% і зростання триває.

"Україна обрала сумнівний маршрут, і з погляду іноземних власників облігацій це та точка, де необхідно визначити джерела зовнішньої фінансової підтримки", - наводяться в повідомленні слова стратега ринків в Seaport Group LLC Майкла Роша.

Як повідомляв УНІАН, загальна сума державного та гарантованого державою боргу України за грудень 2013 року зросла на 4,335 млрд дол., або на 6,31%, - до 73,078 млрд дол., в цілому за 2013 рік - на 8,583 млрд дол., або на 13,31%.

Прямий державний борг уряду України в грудні зріс на 3,332 млрд дол., або на 5,87%, - до 60,050 млрд дол. (479,976 млрд у гривневому еквіваленті) і досяг 82,17% загальної суми державного і гарантованого державою боргу.

Читайте такожІрландська біржа відклала розміщення євробондів України на $2 млрд